Овим триковима смањићете количину података које Google прикупља

Агенције
Овим триковима смањићете количину података које Google прикупља

Уколико желите да живите у дигиталном свијету, тешко да можете да заобиђете Google.

Овај претраживач сакупља многе податке о вама и вашим навикама на интернету, али постоји неколико трикова којима можете да ограничите где ће да вас прати и које ће све информације о вама моћи да прикупља, односно шта ћете од њега моћи да сакријете.

Google Maps

На примјер, када год користите Google Maps како бисте пронашли локацију или пут до одредишта у Google-у чувају податке о томе гдје сте били, како би их послије користили да унапреде своје услуге и прикажу вам релевантне огласе. На располагању су вам три опције помоћу којих можете да одредите колико података о вама прикупљају у Google-у. То ћете урадити тако што ћете отићи у "Location History ". Ако искључите ову опцију изгубићете могућност накнадног прегледа мjеста која сте посетили и рута којима сте путовали. Мимо тога, нећете нити примjетити да је неактивна. Location - ова опција је хипервеза на опције GPS-а у вашем смартфону. Ако је искључите Google Maps неће имати приступ подацима о вашој тренутној локацији. Можете чак и да ускратите дозволу приступа баш тој апликацији како вас не би шпијунирала у позадини. Web and App Activity – ако искључите ову опцију онда ћете онемогућити Google-у складиштењу свих ваших активности у било који Googleов производ или услугу. Она такође омогућава дијељење података о вашој локацији међу Googleовим апликацијама. Све три опције ћете наћи у апликацији Google Maps ако отворите опцију с навигацијом и кликнете на - Settins па Personal Content и затим App History анд Location Setings. На истој страници ћете наћи хипервезе потребне како бисте обрисали постојеће податке о локацији. Потражите Delete all Location History и Delete Location History Range. Ако користите паметни телефон с оперативним системом, Андроид Google не треба апликацију Maps како би могао да вас прати.

Стално вас прати

Иако вам јесте или није укључена опција у вези са локацијом, ваш Андроид вас стално прати и биљежи гдје идете. Једини начин како можете да га онемогућите је да искључите опције "Wb & App Activity и Location History". Ако желите да искључите, али нисте инсталирали Google Maps ево шта треба да урадите. Отворите страницу My Activity и у опцијама на левој страни потражите их под Activity Controls. На паметним телефонима с Андроидом Google такође складиштите велики број личних података, попут контаката, састанака унешених у календар и начина на који користите апликације. Зна кад сте укључили одређену апликацију, колико често је користите и томе слично у мjери довољној за стварање мапе образаца понашања. Желите то да онемогућите? Отворите страницу Activity Controls и пронађите опцију Device Information. Ако пожелите да обришете тачно одређени унос, мораћете да се вратите на Мy Activity. Google вас прати и процијењује и кад уносите питање у његов претраживач. И то можете да промјените на страници Мy Activity, гдје на примјер, можете да уклоните историју претраживања или да паузирате праћење.

Историја претраге на YouTube

У Googleу такође знају шта сте све тражили и гледали на YouTube-у. Алате којима то можете смањити и промjенити ћете наћи при дну странице Activity Controls. За брисање отворите таб Delete Activity By. Можете такође и у апликацији YouTube отворити Settings, па затим History & Privacy.

Претрага у Chrome-у

Googleов web претраживач Chrome такође све прати и помно биљежи. Како бисте искључили историју претраживања и праћење активности отворите страницу Activity Controls па под Web & App Activity искључите опцију Include Chrome history. Такође у опцијама Chrome-а одзначите Help improve safe browsing и Automaticlly send statinstics. Појединачне уносе мораћете уклонити путем странице Мy Activity. А можете и заменити Chrome неким другим претраживачем. Google асистент Сва ваша питања и разговори с дигиталним помоћником Google Assistantом такође су праћени и трајно ускладиштени. То можете искључити, али имајте на уму да ћете тиме онемогућити неке од опција овог асистента, као на примjер, вишеструке профиле за Google Home. Опције ћете наћи на табу Activity Controls, под Voice анд Audio Activity. Желите уклонити нешто специфично? Опет ћете морати на страницу My Activity. Фотографије и видео записи у Google Photos Фотографије у Google Photos се користе за препознавање објеката и лица. На жалост, то можете да уклоните само ако престанете да користите ту платформу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана