Ова три уређаја прави су гутачи енергије, чак и ноћу

ГС
Foto: Илустрација

Осим драстично скупљег гаса, експлозивно расту и цијене електричне енергије које представљају терет за многе потрошаче.

Ноћу, када је свјетло угашено, а ви лежите у кревету, постоје кућни апарати који "гутају" струју.

Било да се ради о каблу за пуњење, рутеру за интернет или замрзивачу – многи уређаји ноћу непотребно повећавају рачун за струју. Али постоје једноставни трикови како да те кућне апарате ноћу дословно извучете из утичнице и уштедите струју, преноси Н1 Загреб.

Рутер ради и троши електричну енергију 365 дана у години и, изнад свега, 365 ноћи. То се свакако одражава на рачун за струју. Најбољи савјет за уштеду новца: искључите рутер ноћу. Не само да штедите струју, него се и штитите од хакерских напада.

Још један ноћни гутач енергије је замрзивач. Наравно, производи се морају хладити и ноћу, а не можете тек тако искључити струју. Али ако редовно одмрзавате замрзивач, не трошите непотребну енергију. Јер што је дебљи слој леда, потребно је више електричне енергије за одржавање ниских температура. Дакле, ако редовно одлеђујете замрзивач, штедите између 15 и 45 одсто на трошковима енергије.

Увече брзо напуните мобилни и оставите пуњач у утичници? Будите опрезни: пуњач наставља да троши струју и непотребно повећава ваш рачун за струју. Из тог разлога увијек га извуците из утичнице након пуњења или користите вишеструку утичницу с прекидачем који се може искључити, преноси Феникс Магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана