"Отац мобилног телефона": Овај уређај ће бити испод људске коже

ГС
Foto: Илустрација

Мартин Купер, који се сматра "оцем мобилног телефона", нагласио је да ће људи овај уређај имати испод своје коже.

Заслужан је за развој првог мобилног 1973. године, а о томе шта ће се десити у будућности је говорио на Свјетском конгресу мобилне технологије (МWC) који се сваке године одржава у Барселони.

"Сљедећа генерација ће имати мобител испод коже ушију. Ваше тијело ће бити његов савршен пуњач. Када једете, ваше тијело ствара енергију, зар не? Уносите храну и тијело ствара енергију. Потребно је мало енергије за функционисање таквог уређаја", изјавио је Купер за ЦНБЦ.

Његова визија наговјештава могућу сљедећу фазу у развоју човјечанства у којој ће људско тијело бити прекривено микрочиповима и сензорима. Неколико компанија широм свијета ради на томе, а једна од њих је Неуралинк, компанија најбогатијег човјека на свијету Илона Маска.

Купер је мишљења да је паметни мобител постао превише компликован. Како је објавио ЦНБЦ, тржиште ових уређаја посљедњих година стагнира те је дојам да се произвођачи боре како створити нешто ново. Донијели су и проблеме, као што су овисност о друштвеним мрежама и нарушавање приватности.

И Купер је напоменуо да су зависност и нарушавање приватности постали озбиљни проблеми. Но, оптимистичан, јер очекује да ће ова технологија посебно бити корисна у образовању и здравственој заштити. Констатовао је да човјечанство генерално напредује.

Како је казао, није могао ни замислити да ће телефони постати преносни рачунари, какви су данас.

"Прије 50 година је заиста било примитивно вријеме. Није постојао интернет, нису постојала интегрисана кола, нису постојале дигиталне камере. Никада нам на памет није пала идеја да ће једног дана ваш мобител бити камера и енциклопедија", навео је.

Међутим, како је рекао, знали су да ће једног дана сви имати телефон, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана