Осам корака којима ће спријечити крађу података са телефона

Агенције
Осам корака којима ће спријечити крађу података са телефона

Паметни телефони одавно су постали неизоставан дио наших живота. У њима чувамо скоро све: од порука и важних телефонских бројева, до фотографија, лозинки, бројева кредитних картица...

Колико нам телефони заиста могу бити важни постајемо свјесни тек онда када престану да раде или кад их изгубимо. Чињеница је да већина људи своје паметне телефоне не штити довољно.

Према истраживању које је спровео амерички Pew Research Center, готово 30 одсто корисника паметних телефона не користи никакву могућност за закључавање екрана. А то је први корак у заштити приватности и података који се чувају на телефону.

1. Први корак у заштити паметног телефона и података на њему је активирање закључавања екрана. Технику можете одабрати сами: од ПИН-а или лозинке, преко шаблона који исцртавате на екрану, до биометријске заштите која подразумева препознавање лица или отиска прста.

Закључавањем екрана ћете отежати приступ својим подацима и избјећи могућност да неко искористи прилику и послужи се вашим телефоном.

2. Други корак ће, вјероватно, тешко пасти онима који су стално у покрету, али би заиста требало избјегавати пуњење паметног телефона на јавним мјестима за пуњење каква су она на аеродромима или у јавном превозу.

Наиме, ако прикључите телефон директно у УСБ улаз, веза може бити искоришћена и за размјену података. Баш као када повежете рачунар и други телефон. Ако то искористе хакери, врло лако би могли да приступе вашим подацима на телефону. Зато је боље са собом носити додатну батерију (Power bank) или се побрините да у опцијама буде укључено “само пуњење”, а не и размјена података.

3. Још један од начина за заштиту података на паметном телефону је и двостепена аутентификација. Чак и ако неко успије да “провали” вашу шифру, уписивање другог идентификационог податка ће га вјероватно зауставити.

4. Посебну пажњу би требало обратити на редовно ажурирање оперативног система и апликација на телефону. Редовно ажурирање доноси и најновију заштиту од безбједносних пропуста.

5. За додатну заштиту искључите Wi-Fi и Bluetooth кад их не користите. Бројни корисници држе укључене све начине повезивања да би се њихов уређај аутоматски повезао са првом доступном мрежом или бежичним слушалицама.

Хакери то могу да искористе како би упали у ваш уређај. Довољно је да “отворе” бежичну мрежу и сви паметни телефони који су у близини покушаће да се пријаве на њу.

Посебну пажњу би требало да обратите и на повезивање путем Bluetoothа, јер ако се повежете са погрешним уређајем, хакери ће моћи да имају слободан приступ вашим подацима а да ви тога нећете бити свјесни.

6. Корисници iPhoneа би требало да буду опрезни кад користе AirDrop опцију за дељење докумената, и да је искључе када не шаљу или не примају документе. Ако је AirDrop стално укључен, неко би то могао да искористи и да на ваш уређај пошаље злонамерну апликацију или код.

7. Ако дијелите свој мобилни интернет са другим уређајима путем хотспота, водите рачуна да та веза буде додатно заштићена енкрипцијом. Не само да ћете тако спречити да неко други користи ваш интернет, већ ћете и заштитити податке које шаљете и примате путем те везе. Као и код Bluetoothа и Wi-Fiја, кад га вам више на буде требао - искључите хотспот.

8. И на крају, опција “Пронађи мој телефон” (Find your phone), која се обично налази у поставкама телефона, би требло да вам буде укључена и да знате како да је користите. Тако ћете, у случају губитка телефона, лакше моћи да видите његову тренутну локацију, пошаљете поруку “налазачу” или да на даљину обришете податке и тако спречити да их неко искористи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана