Ново доба, нова технологија: Терахерц пријемници за 6Г мрежу

Г.С.
Ново доба, нова технологија: Терахерц пријемници за 6Г мрежу

Будуће 6Г мреже састојацће се од мноштва малих радио ћелија које треба повезати широкопојасним комуникационим везама.

У том контексту, бежични пренос на THz фреквенцијама представља посебно атрактивно и флексибилно ријешење. Истраживачи са Института за технологију Карлсрухе (КИТ) развили су нови концепт за јефтине терахерц пријемнике који се састоје од једне диоде у комбинацији са намијенском техником обраде сигнала, преноси ПЦ Пресс.

Да би истовремено служиле што већем броју корисника и преносиле податке највећом брзином, будуће бежичне мреже састојаће се од великог броја малих радио ћелија.

У овим радио ћелијама растојања су кратка тако да се могу преносити велике брзине података уз минималну потрошњу енергије и малу електромагнетну имисију. Повезане базне станице биће компактне и лако се могу монтирати на фасаде зграда или улична свијетла.

Терахерц пријемници су и даље прилично сложени и скупи и често представљају уско грло пропусног опсега читаве везе. Јефтин пријемник који су направили научници са КИТ, у основи се састоји од једне диоде која исправља сигнал терахерца и нуди велику пропусност.

Користећи свој концепт пријемника, научници су постигли брзину пријеноса од 115 Gbit/s на носећој фреквенцији од 0,3 THz на удаљености од 110 м, што је досад највећа брзина преноса података за бежични пренос терахерца преко више од 100 м.

Пријемник за терахерце који је развио КИТ издваја се својом техничком једноставношћу и омогућава економичну масовну производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана