Нова Андроид опција спречава апликацијама да прате кориснике

ГС
Нова Андроид опција спречава апликацијама да прате кориснике

Нова верзија Епловог оперативног система иОС корисницима омогућава да на једноставан начин, само једним кликом на главном екрану, апликацијама и оглашивачима онемогуће праћење њихових онлајн активности.

То, међутим, не значи да се огласи више неће приказивати корисницима, већ да њихово појављивање неће бити засновано на онлине активностима корисника.

Сличан потез сада спрема и Гугл, компанија која највише новаца зарађује управо од онлајн оглашавања, па ће корисницима телефона који раде на Андроид платформи омогућити да забране апликацијама и девелоперима праћење њихових онлине активности.

Иако корисници Андроида и сада имају опцију да онемогуће персонализоване огласе, упркос томе девелопери и даље имају приступ Advertising ID-у, односно ознаци карактеристичној за сваки уређај. Девелопери путем Advertising ID-а могу да прате коришћење апликације, пошто та ознака оглашивачима омогућава праћење и блокирање лажног саобраћаја према апликацији, преноси Телеграф.

Промјена коју најављује Гугл онемогућиће такав начин праћења корисника да Advertising ID више неће бити доступан девелоперима и оглашивачима. Та промјена би требало да ступи на снагу крајем ове године, за све уређаје које покреће оперативни систем Андроид 12, односно почетком сљедеће године за све уређаје који подржавају Google Play.

Google поручује да за посебне случајеве, као што су аналитика или превенција превара, спремају алтернативно рјешење које ће замијенити Advertising ID, које би требало да буде представљено сљедећег мјесеца.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана