Nokia и „Телеком Србија“/“m:tel“ верификују 600Gbit/s оптичку мрежу дужу од 600 километара

ГС
Foto: nokia.com

ЕСПО - Nokia је данас објавила успјешно тестирање брзине преноса од 600Gbit/s на оптичким транспортним мрежама „Телекома Србија“ и “m:tela“, на дужини већој од 600 километара, између Бањалуке и Београда.

За тест је коришћена опрема Nokia 1830 PSS (Photonic Service Switch), коју покреће његов PSE-Vs чипсет и постављен је темељ за будући раст, чиме би се задовољиле потребе за малим кашњењем у саобраћају високог капацитета, који омогућује транспорт  100GE и 400GE сервиса.

Поред конекција дугог домета од града до града, Телеком Србија ће инсталисати фамилију уређаја 1830 PSS (PSS-16 i PSS-8x) у два нова регионална прстена, да би обезбиједила сљедећу генерацију мрежа високе скалабилности, заснованих на мултиплексирању по таласним дужинама (WDM), за потребе својих резиденцијалних и пословних корисника.

-Поносни смо на наше стално партнерство са „Телекомом Србија“ и подржавамо групу у остваривању њене стратегије за одржавање вођства на тржишту телекомуникационих сервиса и садржаја у региону Балкана – рекао је Nicolas Almendr, VP, Europe Nokia Optical Networks.

Извршни директор за технику „Телекома Србија“ Ђордје Маровић и извршни директор за технику  „m:tela“ Милан Алексијевић су рекли да ове компаније настављају да инвестирају у најновију WDM технологију да би својим корисницима пружили услуге у рјешавању потребе за већим протоком саобраћаја, захтјева за мањим кашњењем и агилношћу у конфигурацији саобраћаја.

У пробном периоду преко постојеће OTN/DWDM мреже „m:tel“-„Телеком“ Србија, Nokia је демонстрирала пренос сигнала капацитета 600Gbit/s на дужини већој од 600 километара, који се састоји од шест спан-ова, преко C-F ROADM чворишта. Конфигурацијом сигнала преко 100ГХз WДМ канала постојеће OTN/DWDM мреже, „Телеком Србија“ и „m:tel“ ће имати могућност да максимализују капацитет, перформансе, као и оперативну ефикасност, притом снижавајући TCO за транспортну мрежу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана