Невјероватан пројекат – Мета прави највећи суперкомпјутер икада

ГС
Foto: pcgamer.com

Мета је саопштила да прави суперкомпјутер, највећи суперкомпјутер на свијету који користи вјештачку интелигенцију.

"AI Research SuperComputer" биће моћна машиња за учење, која ће у будућности "спровести метауниверзум у живот", наводе из компаније. "Овај рачунар ће нам омогућити лакшу модерацију, као и сам контекст, језик и тон објава. Када буде потпуно изграђен, број чворова ће се удвостручити што ће га, према нашим сазнањима, учинити најбржим рачунаром за вјештачку интелигенцију на свијету", рекао је за ЦНН Шубо Сенгута, инжењер у компанији Мета.

Огласио се и Марк Зукерберг.

"Мета је направила највећи АИ суперкомпјутер на свијету и зовемо га 'RSC for AI Research SuperCluster' и завршићемо га до краја  ове године. Оно што сада правимо и градимо са овим суперкомпјутером налаже милијарде и милијарде операција у секунди, у чему ће нам РСЦ помоћи, па ће вјештачка интелигенција моћи да учи из милијарди примјера и да савлада стотине свјетских језика, као и многе друге ствари. Биће сјајно", рекао је Зукерберг за "The Register".

Research Super Computer ће садржати 16.000 Nvidia A100 GPUs и 4.000 AMD Epyc Rome 7742 процесора.

RSC ће моћи да прими 16 терабајта информација у секунди и имаће складиште од 1ЕБ, што је 1018, милијарду милијарди бајтова.

Поред Nvidia и AMD чипова, Penguin Computing фирма из Калифорније такође ради на овом пројекту и они су задужени за безбједност и инфраструктуру АИ суперкомпјутера, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана