Неочекивано: Хакери се извинили жртвама својих сајбер напада

ГС
Неочекивано: Хакери се извинили жртвама својих сајбер напада

Нападачи који су стајали иза Shade Ransomware-а (Troldesh) су затворили све малициозне операције, објавили преко 750 хиљада кључева за енкрипцију, и извинили се због штете коју су нанели својим жртвама.

Shade Ransomware је био функционалан још од 2014. године, те је за разлику од других рансомwаре-а који су избегавали Русију и Украјину, углавном циљао жртве из ове две земље. Операција је почела да стагнира крајем 2019. године, па се у то време и престало са дистрибуцијом нових Shade Ransomware-а, наводи ПЦ Пресс.

Нападачи су након тога креирали GitHub складиште, и у њега отпремили кључеве за енкрипцију. У пратећем саопштену је могло да се прочита да се ради о хакерима који су одговорни за ransomware који је био познат под три имена – Shade, Troldesh или Encoder.858. Поред кључева жртвама су понуђена и упутства за повраћај података, али ће, тврде експерти, примена кључева и поред тога бити компликована, те постоји могућност да на великом броју уређаја уопште неће функционисати.

Експерти из компаније Kaspersky су потврдили да се ради о аутентичним кључевима, те су успели да их употребе за енкриптовање тест уређаја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана