Не дате апликацијама да вас прате? Хиљаде њих управо то раде - и без ваше дозволе!

Агенције
Не дате апликацијама да вас прате? Хиљаде њих управо то раде - и без ваше дозволе!

Ако некој Андроид апликацији не дозволите да прати ваш паметни телефон, вјероватно претпостављате да ће она потпуно и престати да га прати...

Међутим, аутори великог броја апликација су пронашли начине како да заобиђу ускраћивање дозволе и да наставити вас пратити, па и да открију гдје се тачно налазите.

Ако једној апликацији ускратите дозволу то можда неће бити довољно, пошто друга апликација - којој сте такву дозволу омогућили, може да дијели податке са оном којој је коришћење података ускратили. Она, такође, може да ускладишти податке негдје гдје ће друге апликације моћи да их прочитају.

Те апликације, само наизглед, неће бити повезане. Међутим, будући да су израђене помоћу истих софтверских алата (software development kit- SDK) оне ће моћи да приступе спорним подацима, а постоје и докази који упућују на то да их власници SDK-ова ордеђених апликација добијају.

Овде је ријеч и о апликацијама великих компанија, као што су Самсунг и Дизни, које су до сада преузете неколико стотине милиона пута. Оне користе SDK-ове настале у кинеском претраживачу Баиду и аналитичкој компанији Салмонадс, о чему је било ријечи на недавно одржаној конференцији PrivacyCon 2019, у Вашингтону.

Такве апликације могу међусобно да размјењују податке и да их шаљу удаљеним web серверима, пошто их претходно локално ускладиште на вашем уређају. Могуће је и да неке од њих настоје да “из позадине” сакупе ваше податке за сопствену употребу.

Осим конкретних података о локацији, оне могу да прикупљају и јединствене MAC адресе, податке о бежичној приступној тачки, SSID-у и друге податке помоћу којих је могуће индиректно одредити гдjе се налазите.

Организација International Computer Science Institute посебно је издвојила апликацију Shztterfly, због тога што она шаље GPS координате корисника и поред тога што нема дозволу за праћење локација, и то тако што сакупља метаподатке из фотографија (EYIF).

Google је о овоме обавијештен прошлог септембра. Неке од наведених безбједносних пропуста и проблема требало би да ријеши ново издање Android Q. Међутим, питање шта ће бити са онима који своје уређаје неће моћи да надограде на то издање, за сада, остаје без одговора.

У мају ове године само је 10,4 одсто уређаја са Андроидом користило P издање, док је 60 процената корисника још увијек имало готово три године стару верзију N.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана