Направљен роботизовани кофер који помаже слијепим људима у путовању (ВИДЕО)

Кликс
Foto: CNN

Роботизовани кофер који помаже слијепим особама да се крећу приликом путовања је идеја стручњакиње за рачунаре и истраживачице у ИБМ-у Чиеке Асакаве која је и сама слијепа.

Асакава се сусреће с бројним проблемима на честим путовањима од Сједињених Америчких Држава до Јапана. Ако нема пратњу приморана је да тражи помоћ аеродромских радника, што по себи може бити проблем, објавио је CNN.

Желећи пронаћи рјешење за проблеме које има на путовањима осмислила је високотехнолошки кофер који ће помоћи слијепим особама да се сигурно крећу.

У кофер су уграђени камере и сензори, као што су они у самовозећим аутомобилима. Осим тога, уграђена је и технологија умјетне интелигенције која помаже у оријентисању и кретању особе. Мобителом се могуће повезати с кофером који планира трасу кретања и усмјерава кретање и на основу вибрације ручке.

Захваљујући технологији препознавања лица кофер може обавијестити слијепу особу да се у њеној близини налази њој позната особа. У могућности је обавијестити и о томе које су трговине у близини или други објекти, локације које су интересантне кориснику.

Концепт овог иновативног кофера је развијен прије три године у сарадњи ИБМ-а, јапанских компанија и Универзитета Карнеги Мелон из Пенсилваније, а на којем предаје и Асакава.

Нагласила је да се нада да ће концепт бити комерцијализиран тј. да ће бити у широкој употреби. Према њеним ријечима, план је да се омогући његово пробно кориштење на аеродромима, трговачким центрима и другим јавним просторима. Указала је да је циљ да се кофер унаприједи, прије свега у смислу да се створи много више простора за одлагање одјеће, обуће и других ствари.

Као дијете, Асакава је имала сан да буде учесница олимпијаде, али је, нажалост, с 11 година доживјела несрећу на пливању. Већ до 14. године је у потпуности изгубила вид. Као одрасла особа посветила се развоју технологије која ће бити приступачна особама с инвалидитетом. Добитница је неколико значајних награда за своје иновације.

Како је казала, увијек размишља о развоју технологије која ће јој помоћи да путује лакше, брже и удобније. Напоменула је да ће технолошки уређаји бити још мањи, лакши, али и много моћнији. За њу је незамисливо да друштво буде инклузивније без нових технологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана