Најслабије лозинке имају бејби бумери: Миленијалци најугроженији

ГС
Најслабије лозинке имају бејби бумери: Миленијалци најугроженији

Постоје и безбjедносна упозорења за лозинке која обавjештавају кориснике о томе када су њихове лозинке и налози угрожени и доступни хакерима.

Приликом креирања лозинке за нови налог, људи би требало да буду што креативнији, како би спречили да нетко хакује њихове онлајн профиле. Али, изгледа да људи више воле да остану при неким обичнијим и једноставним лозинкама. Ново истраживање је показало да су они који користе име кућног љубимца као инспирацију за своју лозинку, у највећем ризику да им рачун буде угрожен, пише Mirror.

Бројке показују да је 47 процената људи који су користили име животиње као лозинку, изгубило свој налог због хакера, у поређењу са 26 одсто њих који су користили име дjетета или 15 одсто њих који су користили име родитеља.

 “Ова се ситуација догађа често због повреде података. Будући да је сигурност налога једно од најкритичнијих питања свакога ко послује онлајн, жељели смо да сазнамо како то утиче на кориснике најпопуларнијег интернет прегледача, Google Chromeova – објаснио је стручњак из компаније Beyond Identity која је спровела истраживање.

Док бејби бумери (baby boomer) имају најслабије лозинке, најмања је вјероватноћа да ће њихов налог бити пробијен, а с друге стране, миленијалци имају најмањи број слабих лозинки, али највећи број угрожених. Откривено је и да Google сматра да су корисници који су се одлучили за аутоматско складиштење својих лозинки, изложенији ризику, јер су обично користили слабије лозинке од оних који нису аутоматски складиштили лозинке.

Постоје сигурносна упозорења за лозинке која обавјештавају кориснике када су њихове лозинке и налози угрожени и приступачни хакерима. Али, истраживање је показало да су бејби бумери имлаи за 26 одсто већу вероватноћу да ће се забринути због сигурносних упозорења, иако су их добијали мање него неке млађе генерације, а генерација З имала је 24 одсто већу вероватноћу да ће их сигурносна упозорења само изнервирати.

Следећи своје истраживање, истраживачи подстичу људе да брзо реагују на безјбедносна упозорења мјењањем своје лозинке и повећањем њене сложености.

“Лозинке су значајан фактор у заштити онлајн налога. Гоогле Цхромеова подешавања аутоматског чувања могла би олакшати ствари корисницима, али би такође могла да олакша ситуацију и хакерима, ако сачуване лозинке нису довољно јаке. Наше истраживање је показало да већина младих људи ипак одговара на безбједносна упозорења промјеном лозинке, што и је заиста важно”, поручили су из истраживачког тима, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана