Најгора година за мобилне телефоне у посљедњој деценији

GS
Foto: PhoneArena

Судећи према најновијим извјештајима у којима се износе подаци о броју произведених телефона ово је најгора година међу 10 протеклих

Глобална производња мобилних телефона, дакле податак који се не односи на број испоручених или продатих уређаја, је опала скоро за 20% приликом поређења података годину за годином. Затим је у првом кварталу забележен додатни пад од 6.6%, док је у другом кварталу произведено само 270 милиона уређаја. Током прве половине године произведено је укупно 520 милиона телефона што је приличан пад од 13.3 % поредећи га са истим периодом претходне године. Најгора година за мобилне телефоне у последњој декади.

Без обзира да ли поредимо податке на нивоу појединачног тромесечја или полугодишњег периода ово је убедљиво најгори период за мобилне телефоне у последњој декади, износи у свом последњем ТрендФорце извештају.

Истичу се три кључна фактора који су утицали на овакво стање ствари:

Тражња на тржишту се након COVID епидемије није вратила на стари ниво нити се приближно опоравила због тога што је изостала жеља корисника за куповином која се задржала на прилично конзервативном нивоу.

Учешће демографски јаких тржишта као што је тржиште Индије, ни приближно нису показала свој пуни потенцијал.

Ниво залиха од прошле године је био превелики, што је изазвало смањење производње нових уређаја од стране произвођача.

Када говоримо о произвођачима, Самсунг је поново рангиран на првом месту, са обимом тромесечне производње од 53,9 милиона јединица, тржишним уделом од 19,8 %, а што је смањење од 12,4% у односу на претходни квартал.

Apple је и даље други, са производњом од 42 милиона јединица и уделом од 15,4 %, што је нагли пад од 21,2 % у односу на претходни месец и најгори је по овом питању међу првих шест брендова.

Најгора година за произвођаче мобилних телефона у последње време

Следећи корак ка опоравку је излазак iPhone 15 серије, али се у прелиминарним информацијама провлачи вест да ће мала стопа исправних сензора камере утицати на смањени обим производње, али и даље може да надмаши Самсунг.

Xiaomi (укључујући Редми/ПОЦО) има кварталну производњу од 35 милиона јединица, са уделом од 12,9 %, и повећањем од 32,1 % у односу на претходни квартал, углавном због очигледног чишћења залиха и форсирања изласка нових модела.

Међутим, у поређењу са другим брендовима, залихе овог бренда су и даље високе и требало би да остану на сличном нивоу и током трећег тромесечја текуће године.

OPPO (укључујући Реалме/ОнеПлус) је рангиран на четвртом месту, са производњом од 33,6 милиона јединица и уделом од 12,3 %. Бележи повећање производње од 25,4 % на месечном нивоу, пре свега захваљујући снажној потражњи на тржишту југоисточне Азије.

Очекује се да ће у наредном тромесечју порасти још 10-15 % и позиционирати се тик уз Xiaomi.

Transsion (укључујући Инфиник/ител) се по први пут пробио на пето место, са производњом од 25,1 милиона јединица, учешћем од 9,2% и наглим повећањем производње од 71,9% у односу на претходни месец, углавном због попуњавања инвентара у продајном каналу, лансирања нових производа и улазак на тржиште средњег и високог ранга.

Од марта ове године, Transsion мобилни телефони бележе добре резултате и очекује се да ће наставити истим трендом у трећем кварталу.

Виво (укључујући iQOO) је пао на шесто место, са обимом производње од 23 милиона јединица и уделом од 8,5%, а што је повећање од 15% на месечном нивоу.

У другој половини године тражња на тржиштима попут Европе и Сједињених Америчких Држава се још увек није значајније опоравила. Чак и ако се индијско тржиште побољша, неће моћи да преокрене тренд континуираног пада на глобалном тржишту паметних телефона.

До 2024. економска ситуација и даље није оптимистична, а предвиђа се да ће годишња стопа раста глобалне производње паметних телефона бити само 2-3%, преносе кинески извори, преноси Benchmark.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана