На стотине малициозних Chrome екстензија уклоњено са Google Web Store-а

Агенције
На стотине малициозних Chrome екстензија уклоњено са Google Web Store-а

Након двомjесечне истраге, Google је уклонио више од 500 Chrome екстензија са своје званичне Web продавнице, пошто је утврдио да се ради о малициозним компонентама. Ове екстензије су убацивале малициозне рекламе (malwertaising) у корисничке сесије током сурфовања Интернетом.

Малициозни код се активирао под одређеним условима и редиректовао је кориснике на специфичне сајтове. У неким случајевима, радило се о affiliate линковима ка легитимним сајтовима (као што су Dell или BestBuyБестБуy), али у већини се радило о дестинацијама које су садржавале малициозне компоненте (програме заражене вирусима, сајтове са malware компонентама, phishing странице…).

Ова акција је део шире операције за уклањање malware-а, које Google активно спроводи већ две године. Број инсталација екстензија које су сада уклоњене достигао је више од 1.7 милиона.

Мреже злонамерних Chrome екстензија одстоје већ дуго времена. Оне обично служе за убацивање летигимних огласа унутар корисничких сесија, при чему власници екстензија убирају приход од приказивања и/или кликова на те огласе. Ипак, до сада су сте трудили да такви огласи не буду наметљиви, како не би изазивали кориснике да их уклоне. Оно што се у посљедње вријеме промијенило је да су овакве екстензије често употребљаване да би преусмериле кориснике на web странице, на врло груб и иритантан начин, што је и нагнало Google на ову акцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана