МУП Српске: Бизарни изазови на "Тик току" опасни за дјецу, па и по живот

Срна
Foto: Getty Images

БАЊАЛУКА- Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске упозорило је да забрињава масовност употребе друштвене мреже "Тик ток" међу дјецом и младима, јер је пракса показала да је та платформа постала погодно тло за постављање изазова међу корисницима, најчешће дјецом, којим се може додати префикс бизарни.

Друштвена мрежа "Тик ток", посебно популарна међу дјецом и младима, осмишљена је са циљем креирања и дијељења кратких видео-садржаја, а сходно пословној политици ове платформе, корисници те друштвене мреже не могу бити млађи од 13 година.

Међутим, недавни трагични догађаји из сусједних земаља показали су да у стварности то и није тако. Пракса је показала да је наведена платформа постала погодно тло за постављање изазова међу корисницима /најчешће дјецом/ којим се може додати префикс бизарни.

Бизарни изазов на "Тик току" под називом "блекаут" није први овог типа који се појавио на некој од друштвених мрежа, а за посљедицу је имао одузимање људског живота, навели су из МУП-а и подсјетили на сличне изазове у протеклом периоду попут "плавог кита" и "сломљене лобање".

У саопштењу се наводи да је неспорна чињеница да кориштење сваке друштвене мреже има добре и лоше стране, али МУП препоручује неке од могућности заштите да би се избјегла лоша страна, предуприједили немили догађаји, те да би се контролисао садржај које дијете конзумира са ове и других платформи.

"Међу препорученим мјерама је и та да родитељ, како би био у току са активностима које његово дјете остварује на друштвеној мрежи, такође преузме апликацију коју користи његово дијете, да се упозна са начином рада и садржајем да би могао да разговара са дјететом о ономе што види на одређеној апликацији", наводи се у саопштењу.

Из МУП-а су истакли да се на тај начин треба приближити дјетету и сазнати више информација о одређеној апликацији.

У саопштењу је наведено и да је на "Тик ток" платформи родитељима дата могућност да користе опцију "Ограничени начин рада" за контролу дјеце или породични "безбједносни начин" за упаривање свог рачуна са дјететом ради управљања поставкама у потпуности.

"То је одличан начин да пратите све што дијете ради на мрежи", наводи се у саопштењу.

Када се дијете од 13 до 15 година пријави на "Тик ток" његов рачун је према заданим поставкама приватан, само пријатељи могу коментарисати видео-записе, а други корисници не могу "дуетовати" са његовим видео-записима.

Само корисници старији од 18 година могу уживо преносити и користити директне поруке, те куповати, слати или примати виртуелне поклоне, наглашено је у саопштењу.

Заштита дјеце и одраслих на интернету дио је пројекта који МУП Српске већ деценију реализује у сарадњи са основним и средњим школама ради подизања свијести дјеце и одраслих о потенцијалним опасностима на интернету, начинима заштите од њих и коме да се обрате у таквим случајевима.

Представници Управе МУП-а Републике Српске за полицијску обуку данас су одржали предавање у Основној школи "Иво Андрић" у Бањалуци о спречавању негативности на друштвеним мрежама, поводом Међународног дана безбједног интернета.

МУП је у прошлој години евидентирао 34 кривична дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце, од чега је 15 кривичних дјела искориштавање дјеце за порнографију, седам кривичних дјела упознавање дјеце са порнографијом, три кривична дјела полно узнемиравање, те једно кривично дјело полна уцјена.

Неминовна посљедица дигиталног доба јесте масовност кориштења интернета у којој појединац, почевши од дјетета, данас у рукама држи уређај са огромним могућностима које му и те како могу користити јер обезбјеђују општу повезаност, обиман доток релевантних података и обраду података. Међутим, прашуме виртуелног свијета имају и лошу страну.

Најпопуларније мреже код дјеце и младих су "Инстаграм", "Снепчет" и "Јутјуб", а у скорије вријеме све више и друштвена мрежа "Тик ток", напоменули су из МУП-а Српске.

На интернет страници Одјељења МУП-а Српске за високотехнолошки криминалитет /муп.владарс.нет/индеџ.пхп?вијест=втк/ може се наћи низ превентивних савјета који се односе на заштиту од свих облика високотехнолошког кримиланитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана