Mozilla тражи да се поправи "ужасан" Youtube алгоритам

Г.С.
Mozilla тражи да се поправи "ужасан" Youtube алгоритам

Youtube је дуго критикован због алгоритма који многим корисницима баш и не препоручује нешто корисно. Компанија је обећала побољшања, али критичари, као што је Мозилла, сматрају да је немогуће провјерити да ли се на тим побољшањима заиста и ради.

 

 

Мозилла се нада да ће њен најновији пројекат то можда промијенити. У питању је екстензија која омогућава корисницима да "донирају" YоуТубе препоруке како би помогли програмерима да боље разумију алгоритам YоуТубе платформе.

Екстензија се зове РегретсРепортер, а доступна је и за Google Chrome и за Mozilla Firefox прегледаче.

"Док прегледате Youtube, екстензија ће аутоматски слати податке о томе колико времена проводите на платформи, без прикупљања било каквих информација о ономе што гледате или претражујете", кажу из компаније Mozillа.

Крајњи циљ је, уз боље и корисније опште препоруке, и безбедност млађих корисника. На овај начин сматрају да ће боље моћи да се разумије који садржај наводи Youtube да сугерише садржај који је насилан, расистички или завјеренички и идентификује све обрасце који могу да покрену ове препоруке.

Оно што је мање јасно, јесте то колико ће ови подаци бити корисни и колико је интересовање. Да би добила заиста корисне податке, Мозилла ће морати да има широк спектар корисника који ће да дијеле Youtube историју.

Међутим, ако ово буде могло да помогне програмерима да идентификују чак и неколико образаца, то би могло да помогне да Youtube заиста испуни своја обећања и поправи препоруке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана