Милиони Андроид телефона стижу са унапријед инсталираним малвером

GS
Foto: Unsplash

Истраживачи компаније "Тrend Micro" упозоравају да су милиони Андроид уређаја широм свијета заражени злонамјерним малвером прије него што се уопште и испоруче из фабричких постројења.

У највећој мјери, у питању су јефтини Андроид телефони, а међу уређајима који из производње у себи носе "фирмвер" налазе се и телевизори, паметни сатови и други уређаји.

Из аналитичке компаније поручују да је производња оваквих уређаја у највећој мјери препуштена ОЕМ-има (оригинални произвођач опреме), што особама у производном процесу омогућава да заразе производе злонамјерним кодом прије испоруке.

Ово убацивање малвера почело када је цијена фирмвера мобилних телефона пала. Конкуренција између дистрибутера фирмвера постала је толико велика да на крају провајдери нису могли да наплате свој производ.

Путем телеметријских података, истраживачи су процјенили да се милиони заражених уређаја налазе широм свијета, али да их је највише у југоисточној Азији и источној Европи. Према статистичким подацима које су сами криминалци пријавили њих је око 8.9 милиона, кажу из компаније "Тrend Micro".

Тим истраживача је потврдио да је злонамјерни софтвер пронађен у телефонима најмање 10 добављача, али да је вјероватно било још око 40 погођених.

За оне који желе да избјегну заражене мобилне телефоне, могли би на неки начин да се заштите тако што ће се држати високе класе. Односно, лош фирмвер наћи ћете на јефтинијим Андроид уређајима, па је препорука корисницима да се држе већих брендова, као што су Самсунг или Google, који су према ријечима истраживача "релативно добро водили рачуна о безбједности свог ланца снабдијевања".

Мада ни то није нужно и гаранција сигурности, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана