"Метаверзум" може да уништи стварност

Срна
Foto: гс

ЊУЈОРК - "Метаверзум", односно сајбер простор који прави бивши "Фејсбук", а данас компанија "Мета", могао би да опасно промијени свијет и доведе до дискриминације људи, преноси портал "Футуризам".

Луис Розенберг, иноватор који је радио на раним системима "проширене реалности" дао је предвиђање у којем наводи да би "метаверзум" (или нови интернет, како појашњавају у новој компанији "Мета") могао да промијени структуру стварности.

Овај рачунарски стручњак, који је развио први функционални систем "проширене реалности" у лабораторији Француског ратног ваздухопловства, написао је велику колумну за "Биг тинк" у којој упозорава да би "метаверзум" могао створити нешто слично дистопијском друштву рачунарске игре "Сајберпанк", али у стварном свијету.

Розенберг страхује да би неко могао да уведе "плаћене филтер слојеве" који би одређеним корисницима "метаверзума" омогућили да виде специфичне тагове у "проширеној реалности" изнад особа у стварном свијету.

Ти тагови могли би лебдјети изнад глава сваке особе и, на примјер, открити дио информација о њима одређеном броју корисника.

Ови слојевити тагови могли би се користити за означавање особа са задебљаним ријечима попут: "алкохоличар", "имигрант", "атеиста" и "расиста", те ријечима које описују њихово политичко опредјељење, појашњава Розенберг.

Такви виртуални слојеви могли би се лако дизајнирати да појачају политичке подјеле, изопште одређене групе људи и подстакну мржњу и неповјерење. Розенбергово највеће страховање је да би "метаверзум" могао да "избрише стварност" стварањем система у којем људи не могу једноставно отићи од својих рачунара како би остварили контакте у стварном животу.

Розенберг сматра да би "метаверзум" могао "нарасти" до тачке у којој би утицао на области људских живота, те би за већину корисника постало готово немогуће да једноставно напусте његово кориштење.

То значи да би човјечанство могло постати константно изложено било каквој лажној стварности какву нека трећа страна жели да прикаже јер би "проширена реалност" била "пресвучена" преко свега у стварности. Розенберг ипак није једини стручњак забринут за развој "метаверзума". О пројекту компаније "Мета" колумну за "Атлантик" написао је Итан Закерман, директор Инцијативе за дигиталну културу Универзитета Масачусетс. Закерман је још 1994. године креирао рану верзију "метаверзума", за који вјерује да има потенцијал да донесе више штете него користи за друштво. "Метаверзумж је намијењен да нас одвоји од стварности", поручује он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана