Мета укинула 134 лажна налога на Инстаграму и Фејсбуку

Srna
Foto: pixabay

ВАШИНГТОН- Америчка компанија "Мета" саопштила је да је укинула око 134 лажна налога на "Инстаграму" и "Фејсбуку" због "неаутентичног понашања", тврдећи да су повезани са појединцима у Ирану и да су углавном усмјерени против корисника у Великој Британији.

У саопштењу се наводи да су корисници поменутих налога покушали да се представе као мјештани Енглеске и Шкотске, користећи или насумично одабране профилне фотографије или слике познатих и медијских личности из Велике Британије и Ирака.

Обрисане налоге пратило је 77.000 налога на поменутим платформама друштвених мрежа, јавио је "Спутњик". Према наводима "Мете", на налозима су објављене фотографије и шале којима се исмијавају тренутни догађаји у Великој Британији, као што су увођење мјера због пандемије, и материјал којим се подржава независност Шкотске.

Компанија тврди да су лажни налози "организовали" садржај око ознака које промовишу шкотску независност. "Мета" вјерује да су налози направљени као дио координисаних напора, те да је компанија успјела да их припише мрежи људи у Ирану, иако су корисници сакрили податке о локацији.

Америчка компанија додаје да би у "мрежу лажних налога" могла бити умијешана лица која предају стране језике у Ирану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана