Машински факултет у Источном Сарајеву представио систем који ће омогућити пројектовање машина алатки

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- На Машинском факултету у Источном Сарајеву данас је представљен систем који ће омогућити пројектовање машина алатки и њихову ревитализацију примјеном ЦНЦ технологије, а за реализацију пројекта град Источно Сарајево издвојио је око 8.000 КМ.

Град Источно Сарајево обезбиједио је набавку двије линеарне осе које ће омогућити пројектовање и израду реконфигурабилне носеће структуре, а након тога и поставање машине.

Представљању система присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић.

Путем пројекта "Модернизација Универзитета у Источном Сарајеву" опремљена је савремена лабораторија за ЦНЦ машине алатке и ЦИМ системе, која у потпуности задовољава потребе едукације у том домену, а, осим програмирања, важан дио оспособљавања будућих стручњака у овој области представља и пројектовање машина алатки или њихова ревитализација.

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Краишник изјавио је новинарима, након представљања система, да је ријеч о компонентама које омогућавају конципирање мини-ЦНЦ машина, те да ће студентима бити омогућен увид у кретања у погоне, што није могуће у реалном окружењу.

Он је захвалио Градској управи за вриједну помоћ приликом набавке едукативне и научноистраживачке опреме за побољшање капацитета Машинског факултета.

"Свакако да ће ови капацитети заузети значајна мјеста у нашем каталогу научне опреме и помоћи приликом едукације, израде научноистраживачких радова и користиће се на првом и другом циклусу студија. Сигурно да ће у будућности Факултет постати препознатљив по опреми, тако да ће је користити и корисници из регије на трећем циклусу студија", истакао је Краишник.

Вуковић је додао да је ово била прилика да се види конкретан резултат помоћи града Машинском факултету.

"Веома смо задовољни оним што смо видјели и чули и што је наша помоћ употребљена да се набаве одређене компоненте које ће служити да се и студенти и професори едукују, али и да могу да раде научноистраживачке радове", нагласио је Вуковић.

Он је изразио задовољство чињеницом да постоји чврста веза између Машинског факултета у Источном Сарајеву и машинских факултета у Новом Саду и Београду.

"Овај факултет може се похвалити тиме да овдје станује квалитет и да одавде не излазе само студенти са дипломама, него и са знањем које ће им послужити и у реалном сектору, али и свим другим мјестима гдје буду радили", навео је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана