Легендарни сајт за торенте оборен: Да ли је ово “посљедњи ексер у ковчегу”?

ГС
Легендарни сајт за торенте оборен: Да ли је ово “посљедњи ексер у ковчегу”?

Популарни сајт за торенте Pirate Bay је недоступан већ више од две недеље.

Како пише TorrentFreak, у питању је технички проблем, а не зна се када ће да буде решен. Међутим, то можда има и добру страну.

Како кажу из Pirate Bay, чињеницу да је сајт “пао” широм свијета користе да напишу неке нове линије кода и да га учине још бољим.

Ова информација, вјероватно, пружа прилику да одахну свима онима који су се уплашили да би ово могао да буде последњи ексер у ковчегу изненађујуће отпорног извора торента.

Нејасно је шта се тачно мијења у основном коду. Међутим, чини се да ће стабилност бити један од кључних приоритета, поготово јер се чини да сајт све чешће пада.

Друга могућност је нови дизајн или неке нови функције. Ипак, с обзиром на то да се мало ствари промјенило у изгледу и раду Пирате Баy сајта у протеклих 19 година, ово је мало вјероватно.

Многи торент сајтови ослањају се на Pirate Bay, па је веома могуће да фајлове које преузимате уз помоћ неких других торент сајтова потичу баш са овог шведског “чворишта”.

Свакако да постоји пуно проџy сајтова који дају утисак да прави Pirate Bay ради, али то су и даље само проџy сајтови. Свеједно, могуће је да се прави сајт “опорави врло брзо, јер је то и чинио толико пута до сада.

Да ли је торент незаконит?

Подсјећања ради, преузимање путем торента није незаконито. Торенти су мале датотеке које садрже “кључеве” за преузимање било ког садржаја.

Торент сајтови вас спајају са корисницима широм свијета, односно са садржајем на њиховом рачунару, тако да заједно са стотину или хиљаду других можете у малим дијеловима преузимати садржај.

Коришћење торента да преузмете неки садржај кршећи ауторска и сродна права којима је заштићен, или да преузмете неки садржај без одобрења власника - то је незаконито.

Такође, не постоји “сива зона” у којој се налази стриминг садржаја. Преузели или стримовали нешто што не смијете, свеједно је - закон је прекршен.

 

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана