Лаптопу из 1989. је потребно 584 милиона година да заради један долар од рударења биткоина

б92
Foto: илустрација

Не очекујте да се обогатите од рударења криптовалута на лаптоповима старим више од 30 година.

Лаптопови су постојали и током осамдесетих година прошлог вијека, а у највећој мјери су се производили како би обављали задатке са обрадом текстова.

Власник Toshiba T3200SX лаптопа из 1989. године је свој уређај чувао све ово вријеме и одлучио је да га упосли у сврху рударења биткоина.

Засновано на тренутним вриједностима, као и снази рударења, Toshiba T3200SX лаптопу би било потребно око 584 милиона година да заради један долар од рударења биткоина.

Наравно, сврха овог експеримента није да се заради што је више могуће од рударења, већ да се покаже да је рударење могуће на великом броју уређаја.

"Многи уређаји могу да се користе за рударење биткоина, од od ASIC-a ili GPU карти до Raspberry Pi рачунара. Зашто да не испробате нешто што је веома егзотично? Попут лаптопа старог 32 године. Због чега? Зато што то можемо", истиче Димитриј Елијусејев - креатор овог експеримента.

Елијусејев је Python i IoT програмер, а такође себе назива и научником-ентузијастом. Он објашњава да је најбољи начин да проучавамо било коју технологију - да је испробамо. Чак и када сам пројекат није практичан.

"Људима је јасно да их рударење биткоина на рачунару старом 30 година неће начинити богатим. Али ће им омогућити да разумеју процес, како све функционише у позадини, као и да упореде како су перформансе рачунара напредовале током свих ових година", истиче Елијусејев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана