Корисници интернета забринути због изложености личних података

ГС
Корисници интернета забринути због изложености личних података

БЕОГРАД - Најновије истраживање компаније Касперски показало је да корисници Интернета желе да што боље заштите личне податке на сајтовима или друштвеним мрежама, јер су све свјеснији гдје су на мрежи доступни њихови лични подаци.

Чак 82 одсто испитаника изјавило је да су покушали да уклоне приватне информације са веб-сајтова или друштвених мрежа, док трећина њих не зна како то да учини.

Корисници су показали да нису само забринути за сопствене приватне информације, већ и податке њихових најближих. Извјештај открива да 24 одсто корисника тврди како су њихови лични подаци или информације о њиховој породици постали јавно доступни без њихове сагласности.

Готово половина испитаника примјењује додатне мере приликом коришћења Интернета, како би сакрили личне податке од сајбер криминалаца и веб-сајтова које посећују, док у нешто мањем проценту свој лични садржај сакривају од других особа које користе исти уређај.

Осим тога, неки корисници су и даље неповерљиви према складиштењу личних информација на својим уређајима, па је тако петина испитаника изјавила да су забринути за личне податке које "чувају" апликације на својим мобилним апаратима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана