Контактна сочива ће можда бити дисплеји будућности

Agencije
Контактна сочива ће можда бити дисплеји будућности

Компанија из Калифорније, Мојо Висион, специјализовала се за развој производа тзв. „невидљивог рачунарства“

 

Компанија из Калифорније, Мојо Висион, специјализовала се за развој производа тзв. „невидљивог рачунарства“.

 Њихов производ, који развијају већ неколико година, а сада су ријешили да детаље подијеле са свијетом, називају „првим заиста паметним контактним сочивима“.

У питању је истраживање које је за сада дошло до нивоа првих физичких прототипа, али све анализе се још увијек обављају у ВР апликацији која показује како би та контактна сочива требала да функционишу.

Идеја која стоји иза овог производа је смањење корисничке зависности од екрана. Данас се све своди на то – на гледање екрана на телефону, рачунару, ТВ-у… Паметна контактна сочива могла би да прикажу информације само особи која их носи, а активирање одређених команди вршило би се гледањем у различитим правцима. Мајк Виемер, ЦТО компаније и један од њених оснивача, навео је да они желе да омогуће дискрецију, али и да избегну да људи изгледају чудно на улици (као када преко хандс-фрее уређаја причају телефоном).

Израда паметних сочива није ни мало једноставан задатак. Потребно је направити одговарајуће сензоре за разне намене који ће бити довољно мали и транспарентни да могу да се носе на оку, а биће потребно и да се ту имплементира и дисплеј. Први полу-функционални прототип поседује екран уграђен у контактно сочиво, који је величине врха оловке. То је вероватно најмањи дисплеј икад направљен. Али до пуне функционалности сочива недостају још сензори, који за сада нису имплементирани.

Сочива се напајају бежичним путем, преко носивих компоненти, које се стављају око зглоба руке, а њихова улога је и да изврше сва рачунања и обраде података, како би „сажвакане“ резултате проследили у сочиво. Размишља се и о варијанти да се за те послове употреби и телефон уместо носивог уређаја, али та идеја још није реализована.

Мојо Висион позиционира своја контактна сочива као средство које ће моћи да користе и кућни корисници и пословни људи, али први фокус је на слабовиде особе, којима наочаре не могу да помогну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана