Компаније позвале на акцију против "Гугла"

Срна
Foto: Архива

БРИСЕЛ- Група од 165 компанија и индустријских тијела позвала је регулаторе ЕУ да заузму строжи став према "Гуглу", наводећи да амерички технолошки гигант непоштено фаворизује сопствене сервисе у свом претраживачу интернета.

У овој групи су компаније из САД, Велике Британије и из 21 државе ЕУ.

У заједничком писму комесару ЕУ за конкурентност Маргрете Вестагер компаније наводе да "Гугл" даје повлаштен положај својим сервисима за смјештај, путовања и запошљавање у резултатима претраге.

Компаније су затражиле да таква пракса буде прекинута. "Гугл", који послује у саставу "Алфабета", раније је одбацио оцјене да непоштено фаворизује своје сервисе.

Овај гигант наводи да корисници нису нераскидиво везани за њега и да им је конкуренција доступна једним кликом на интернету.

Вестагерова је током претходне три године изрекла казне "Гуглу" у укупном износу од 8,25 милијарди евра због злоупотебе положаја на тржишту и фаворизовања својих сервиса за куповину, оперативног система "андроид" и свог посла са рекламама.

Група од 165 компанија наводи да се оне надмећу међусобно да би понудиле најбољу услугу корисницима, али да постоји једна фирма која се не такмичи поштено и да је то "Гугл".

Међу потписницима писма су, између осталих, "Јелп", "Експидија", "Триваго", "Келку", "Степстоун" и "Фаундем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана