Колико RAM-а имате, а колико вам је стварно потребно?

Г.С.
Колико RAM-а имате, а колико вам је стварно потребно?

Сигурно знате да је једна од основних карактеристика вашег рачунара то колико има RAM-а, односно да то значајно утиче на његов рад. Међутим, како да знате колико RAM-а вам је довољно?

Најбоље је да кренемо од основних ствари - RAM је скраћеница за Random Acces Memory, односно “меморију са слободним приступом”, краткотрајно складиште за податке који вашем рачунару неопходни за рад, гдjе се “чува” оперативни систем и сви програми које тренутно користите.

Када искључите рачунар, RAM ће бити очишћен, а у зависности од тога које задатке извршавате, потребне су вам различите количине RAM-а.

Колико RAM-а има ваш рачунар?

Уколико користите Windows 10, отворите Settings > System > About. Под ставком Device specifications видjећете Installed RAM. Водите рачуна о томе да, ако је ваш оперативни систем 32-битни, не можете користити више од 4 GB RAM-а, што значи да ако имате више меморије од тога, она неће бити искоришћена.

У macOS-у кликните на јабуку у горњем лијевом дијелу екрана и бирајте About this Mac. На картици Overview видjећете ставку Memory која показује колико је имате.

Колико RAM-а вам је заправо потребно?

2 GB или мање - недовољно

Тешко да ћете наићи на модерни рачунар који долази са 2 GB или мање. Мада ће ова количина меморије бити довољна за основно сурфовање интернетом, све изнад тога узроковаће драматично успоравање. Неки јефтини телефони раде и на 2 GB RAM-а, али за рачунаре је то, једноставно, премало.

4 GB - довољно за основне задатке

Ово је неко вријеме била идеална количина меморије, али данас се тај стандард подигао на 8 GB. Количина од 4 GB RAM-а је довољна само ако користите рачунар за основне ствари попут сурфовање интернетом или повремено коришћење Wordа или Excelа. Већина новјих видео-игара неће радити како треба, а и Chrome ће успоравати.

8 GB - солидна основа

Као што смо рекли, већина “осредњих” рачунра долази са 8 GB RAM-а. У питању је модерни стандард како би ваш рачунар могао несметано да извршава неколико задатака одједном.

Ако желите да уређујете 4К видео, стримујете захтjевне видео-игре користећи Twitch, или да користите неколико захтjевних програма истовремено, онда ће вам требати више од ове количине RAM-а. Ипак, ако спадате у оне који не траже ништа посебно од свог уређаја, 8 GB је идеално за вас.

16 GB - за захтевније кориснике

Као што је 8 GB стандард за “осредње”, тако је и 16 ГБ стандард за “захтевније” коришћење рачунара, односно софтвере за дизајн, уређивање видеа, или за захтjевне видео-игре.

32 GB или више - за ентузијасте

Ова количина меморије намијењена је углавном ентузијастима. Ако често уређујете видео резолуције 4К или више, а желите да радите и друге ствари док рачунар обрађује податке, требаће вам пуно слободне меморије. Ако се не налазите у овом опису, куповина 32 GB RAM-а или више, углавном је непотребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана