Кинески Хуавеј произвео сопствени АI процесор

Танјуг
Кинески Хуавеј произвео сопствени АI процесор

БЕОГРАД- Инжењери кинеске компаније Хуавеј успјели су да саставе домаћи графички чип (GPU) намијењен развоју вјештачке интелигенције, што би могао да буде значајан корак за Кину у погледу њене независности у односу на западну технологију.

 Генерални директор компаније iFlytek Лиу Ћингфенг, која је "ортак" Хуавеја на овом пројекту задужена за софтверски сегмент, рекао је да је  неименовани чип по перформансама раме уз раме са Нвидијиним А100 графичким процесором, од кога је једино јачи H100, преноси портал Свијет компјутера.

Под условом да је Лиу у праву, како је наведено, ово би био значајан корак за Кину у погледу њене независности у односу на западну технологију.

Нарочито је важан за сам Хуавеј који је, због америчких санкција, приморан да од Нвидије купује А800, крњу верзију А100-ке са протоком од 400 гигабајта по секунди, умјесто 600.

Овакво стање, додају, подстакло је и црно тржиште, гдје су примјерци А100 дупло скупљи од њихове прописане цијене од 10.000 долара, и то без гаранције.

Постојаће у верзији и на кинеском и на енглеском језику, иако се очекује да испрва не буде једнако ефикасан у раду, из ове двије компаније се надају да ће се то током прве половине сљедеће године промијенити на боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана