Како Google Maps прави прорачуне

Агенције
Како Google Maps прави прорачуне

Google Maps је једна од најпопуларнијих апликација за сналажење у простору. Многи је свакодневно користе приликом вожње кроз град, јер их обавијештава о гужвама, саобраћајним несрећама и сличном. Међутим, да ли знате како Google прави своје прорачуне?

На свом званичном блогу, Google је објавио занимљив текст о томе како се заправо израчунавају најбрже руте, гужве на путевима и слично (чак 97% прорачуна је потпуно тачно, тврде они). Откривени су неки нови детаљи, као и више информација о улози вјештачке интелигенције.

Подаци се скупљају, анализирају и показују каква је просјечна гужва на путевима у одређеном периоду дана. Како се саобраћај израчунава, показали су на примјеру кретања једним ауто-путем у Калифорнији.

Тамо се возила током између 6 и 7 часова ујутру најчешће крећу брзином од око 105 km/h, али током поподнева брзина кретања, због великих гужви, опада на око 35 km/h. Те податке који су базирани на дугогодишњој анализи кретања на ауто-путу, Google затим комбинује са стањем ствари у реалном времену, користећи АИ.

Вештачка интелигенција, односно машинско учење, предвиђа на тај начин трајање путовања. Предвиђања се прилично брзо мијењају у посљедње вријеме, због пандемије коронавируса. Многи раде од куће, па су зато гужве на путевима мање, а због тога се користе подаци само од претходне двије до четири седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана