Kако дезинфиковати мобилни, а да га не уништите

Срна
Kако дезинфиковати мобилни, а да га не уништите

У нормалним ситуацијама, а посебно током пандемије вируса корона, потребно је дезинфиковати мобилне телефоне, али се то не може чинити свакавим средствима.

Мобител сигурно користите неколико сати сваког дана, без обзира да ли одговарате на поруке, гледате различите мултимедијалне садржаје и слично, а истраживања су показала да смртоносни  вирус корона може преживјети на одређеним површинама чак до девет дана.

У ту групу спадају и мобители, уређаји који су нам често у рукама и које стављамо на лице. То значи да разне бактерије и вируси лако могу прећи с мобилног на кожу.

Прање руку је веома важно те помаже да заштитите себе и своје вољене од вируса корона, али требате чистити и свој мобилни. Епл је саопштио да се Ајфон може чистити марамицама за дезинфекцију које му неће наштетити, а Самсунг је путем своје странице објавио да се може користити раствор базиран на алкохолу (70 посто) у комбинацији с крпом од микровлакана.

Међутим, постоје и средства која требате избјегавати када чистите мобилни. Иако у почетку можете видјети добре резултате, грубље методе чишћења ће оштетити екран, а можда и унутарашње компоненте.

Иако се чисти алкохол можда може чинити као добро рјешење, њиме немојте чистити мобител. Чисти алкохол може уклонити слојеве који штите екран и портове од уља и воде. На неким интернет-страницама се предлаже да корисници сами направе мјешавину алкохола и воде, али је кључно да концентрација буде исправна, јер ако није, можете оштетити мобилни. Најбоље је користити марамице за дезинфекцију које садрже изопропилни алкохол (изопропанол) (70 посто) да очисите екран мобилног.

Епл предлаже Клорокс Вајпс марамице и друге са сличном концентрацијом алкохола. Телекомуникацијска компанија АТ&Т савјетује да нанесете неабразивно дезинфекцијско средство или изопропилни алкохол (70 посто) на мекану тканину те да обришете мобител док је угашен и искључен с пуњача.

Иста компанија је раније предложила кориштење убруса, али су они ипак прегруби па је тај савјет уклоњен са интернет-странице те замијењен савјетом за кориштење крпе од микровлакана. Самсунг такођер препоручује изопропанол или етанол (70 посто) те крпу од микровлакана за чишћење мобилног.

Опција је и УВ лампа која убија бактерије, вирусе и споре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана