Како да сазнате да ли је ваш телефон џепни шпијун

Г.С.
Како да сазнате да ли је ваш телефон џепни шпијун

Неке апликације се укључују и без вашег одобрења, па тако ваши мобилни телефони лако постају џепни шпијуни. Дозволе које апликације приликом инсталације на телефон траже, да би могле да користе микрофон или камеру, већ су вам одавно познате.

Ако на њих не дате сагласност, можда уопште и нећете моћи да користите неке апликације или бар оне њихове опције које захтијевају комуникацију.

Неке апликације, међутим, имају „злонамjерније намjере”, па микрофон и камере укључују без икаквог одобрења, кад год им се прохтије. Тако ваши телефони лако постају „џепни шпијуни”.

Још 2018. године, више од 250 апликација из Гугл Плеј продавница је означено као оне које, путем микрофона телефона, прислушкују звукове у позадини, како би апликације „прислушкивале” и потом вам „сервирале” таргетиране рекламе, на основу онога о чему сте претходно причали. Ту су, наравно, и свеприсутне теорије завјере да нас наши телефони константно и активно стално прислушкују.

Добра вијест у свему овоме је то да можете да предузмете неколико једноставних корака како бисте очували своју приватност и „утишали” било коју сумњиву апликацију.

1. Сазнајте које апликације већ имају дозволу за коришћење микрофона и камера

Ово је веома једноставно извести. Опција „Менаџер дозвола” (Premision Manager) се налази у подешавањима, у менију за менаџмент апликација.

Андроид

- - Settings > Apps & Notifications > Advanced > Permission Manager (на неким Андроид уређајима се налази одмах у App менију, односно нема Advancd опцију)

У Permission Manager можете да видите којим све апликацијама и осталим дијеловима вашег телефон је шта дозвољено, и да било којој апликацији дозволите или ускратите дозволу за коришћење микрофона и камере.

iOS

- Settings > Privacy > обаберите опцију Microphone или Camera (у зависности шта бисте желели да провjерите) > on/off - дозволите или онемогућите коришћење микрофона или камере за одређене апликације.

Будући да, свакако, нису све апликације злонамjерне, када се размишљате да  дозволите или онемогућите коришћење микрофона или камере, ако имате недоумица око одређене апликације, размислите да ли сте или ћете, када и користите, икада користити микрофон или камеру. Тако ћете се лакше одлучити којој треба, а којој не треба да ускратите дозволу.

2. Даунлодујте апликацију која прати када су микрофон или камера укључени

Када су корисници Apple iOS платформе у питању, они ће ускоро, и оквиру самог оперативног система, добити прилику да надгледају „рад” микрофона и камере. То ће им омогућити најновија верзија iOS 14.

Са њим стиже и нова опције - индикатор снимања (recording indicator), која ће кориснике обавијештавати ако/када нека апликација користи микрофон или камере. Контролни центар (Control Center) ће омогућити и да се виде оне апликације које су недавно користиле микрофон и камере, и да ли су нешто снимале.

Што се Андроид корисника тиче, њима је на располагању апликација  Access Dots, која има све претходно поменуте опције.

Као и iOS решење, Access Dots користи индикаторе у углу екрана, који се пале и гасе да вас обавијесте када нека од апликација користи микрофон или камере.

3. Постоји и хардверско рјешење

Ако се и даље не осјећате сигурно због могућег праћења, постоје и друге опције, као што је физичко блокирање, односно онемогућавање снимања. Тако увијек можете да прелијепите неку наљепницу преко предње или преко задње камере.

Постоје и чврсте футроле са “слајдер” поклопцем који покрива, као предњу селфи тако и задње камере, када се не користе.

Постоје и посебни блокери микрофона, који користе 3,5-милиметарски улаз за слушалице. Оне функционишу на исти начин на који слушалице блокирају микрофон, па вам и саме слушалице могу послужити умјесто блокера, преноси Спутњик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана