Изабрана најбоља технолошка рјешења за борбу против вируса корона

Срна
Изабрана најбоља технолошка рјешења за борбу против вируса корона

БАЊАЛУКА - Миљан Сикимић и Божо Бјековић осмислили су мобилну апликацију која би помогла у проналажењу лица које су била у контакту са зараженима, те освојили прву награду од 1.500 КМ на првом интернет такмичењу у БиХ посвећеном борби против вируса корона који је организовала компанија “Проинтер ИТСС”.

Из ове компаније је саопштено да је петочлани жири тај двојац наградио на првом “онлајн хакатону” у БиХ за осмишљену мобилну апликацију која би помогла у проналажењу лица које су биле у контакту са зараженима, али и за необичан начин да уз помоћ скенирања “кјуар” кода мобилним телефонима грађани покажу одговорност и поштовање правила “остани код куће”, за шта би најревноснији били и награђени.

Слично рјешење понудио је и Бојан Јанковић, који је освојио треће мјесто и награду од 500 КМ, јер је, према процјени жирија, у нешто мањој мјери осмислио надоградњу самог пројекта.

Из компаније “Проинтер” наводе да је другопласирани Александар Шаровић који је освојио 1.000 КМ понудио рјешење које доприноси ублажавању посљедица економске кризе.

Шаровић је креирао посебан сервис који би увезао привреднике и власнике предузећа са релеватним институцијама, што би омогућило да корисници имају приступ свим важним информацијама из области привреде и могућност да се за помоћ, савјет или информацију директно обраћају надлежним службама.

Из компаније “Проинтер” поручују да ће бар једно од награђених рјешења у најкраћем периоду бити имплементирано и истичу да потенцијал свакако имају и остале пристигле идеје.

У саопштењу се наводи да жири, у чијем је саставу осим ИТ и маркетинг стручњака био и предсједник Коморе доктора медицине Републике Српске, није имао лак посао.

Маркетинг менаџер компаније “Проинтер ИТСС” Мирјана Јукић навела је да је на конкурс стигло 39 рјешења, међу којима је било сјајних идеја.

“Колико је било тешко изабрати најбоље свједоче рјешења која су рангирана као четврто и пето, а у којима су такмичари понудили опцију која би у борби против вируса корона помогла најрањивијим групама, прије свега особама са инвалидитетом, као и рјешење из области едукације основаца, средњошколаца и студената”, навела је Јукићева.

Према утврђеним правилима, учесници “Хак енд солв викенд хакатона” били су у обавези да доставе оригинална рјешења доступна само предлагачу и организатору.

“Циљ је био осмислити рјешења из области опште информисаности и менталног здравља, утицаја пандемије на друштво и привреду, едукације на сва три нивоа образовања и очувања здравља и сигурности здравствених радника”, наводе из ове компаније.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана