Источно Сарајево: Обиљежено 15 година Википедије

Срна
Источно Сарајево: Обиљежено 15 година Википедије

Источно Сарајево - Викимедијанци из Републике Српске вечерас су у Источном Сарајеву обиљежили 15 година рада највеће свјетске енциклопедије "Википедија", чиме су се придружили активости "Викимедијин дан" који се проводи у више од 90 градова широм свијета.

На "Википедијин дан" у Источном Сарајеву стигло је више од 20 преставника заједнице Викемедијанаца Републике Српске који су могли погледати документарни филм о 15 година "Википедије" и о томе како настаје чланак на "Википедији", те се упознати о сестринским пројекатима попут "Викивијести", "Викиријечник", "Викицитат".

"На обиљежавање 15 година жВикипедијеж дошли смо из различитих дијелова Републике Српске, Бањалуке, Вишеграда, Бијељине, Пала, тако да нам је некако Источно Сарајево било најподесније и у срцу цијелог пројекта", рекао је члан "Викимедија" заједнице Републике Српске Саша Станивук.

Координатор за "Викимедију" Републике Српске Бојана Подгорица указала је на чињеницу да је "Викимедијин дан" глобални догађај и да Викимедијанци из Српске имају одличну сарадњу са представницима ове заједнице других земаља, посебно оних из окружења.

У оквиру обиљежавља 15 година постојања "Википедије" сутра ће у Источном Сарајеву бити одржана конференција "Викимедија старт Република Српска 2016" у оквиру које ће бити одржана панел дискусија о искуствима рада на "Википедији", ко су Википедијанци и како постати један од њих.

Током конференције биће размотрене могућности за већу покривеност Републике Српске чланцима Википедије, те како побољшати заступљеност на овој највећој свјетској онлајн енциклопедији.

Отворену и вишејезичну енциклопедију, основао је 15. јануара 2001. године Џими
Велс, у жељи да убрза њену претходницу - Нупедију, чији су оквири и технологија били спори у остваривању мисије да цјелокупно људско знање буде доступно свима.

"Википедија" је 15 година касније постала синоним за онлајн енциклопедију и један од најпосјећенијих сајтова.

Статистике говоре да је управо "Википедија" најпосјећенији сајт на свијету у категорији образовних веб-страница, док је у глобалном домену у топ шест.

Између 80 и 100 хиљада уредника свакодневно уноси више стотина нових чланака и на десетине хиљада измјена.

Тренутно "Википедија" има 37 милиона чланака на 291 језику, док сваког мјесеца биљежи више од пола милијарде прегледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана