Испунили обећање: На Дарк Вебу објављени подаци о шпијунском авиону

ГС
Испунили обећање: На Дарк Вебу објављени подаци о шпијунском авиону

Канадски произвођач авиона Бомбардиер био је недавно мета хакерског напада.

Потврдили су како су били жртва сајбер напада приликом ког су нападачи успјели да приступе њиховој рачунарској мрежи и "заточе" им битне податке. Као што то обично бива, криминалци су послали захтијев за плаћање откупнине, а након што је Бомбардиер одбио да плати, хакери су остварили своју пријетњу и у јавност пустили осјетљиве податке.

Неколико дана након хакерског напада, на дарк њеб форуму "CLOP^_-LEAKS" осванули су детаљи шпијунског авиона Bombardier Globaleye. Овај модел настао је сарадњом компанија Бомбардиер и Сааб, преноси портал Буг.

На том месту хакери и иначе постављају податке украдене у ренсомвер нападима, чији власници одбију да плате откупнину. Подаци који су се тамо нашли, наводно, укључују детаљне нацрте за овај модел авиона, као и документе у вези са дизајном и саставним дијеловима.

Ови сајбер криминалци идентификовани су као група која користи ренсомвер "Clop".

Нови модел напредног авиона

Bombardier Globaleye је прерађени млазни путнички авион Глобал 6000 овог канадског произвођача. Шведска компанија Сааб прерадила га је у шпијунски авион и опремила га посебним радарским системом за рано упозоравање на непријатељске летилице.

Реч је о релативно новом моделу шпијунског авиона, (представљен је 2018. године).

Једини купац тог модела тренутно су Уједињени Арапски Емирати, који су наручили пет примјерака, а тренутно и Финска размишља о куповини два авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана