Интернет је без њих незамислив, а сада славе 40. рођендан

ГС
Foto: Илустрација

У свијету дигиталних комуникација без мимике и говора тијела, емотикони и емоџији су важни колико и интерпункција.

Али, они који су се први досјетили идеје дигиталне ироније вјероватно нису могли ни да замисле колико ће те иконице узети маха.

Све је почело на једном америчком универзитету прије 40 година када су осмишљени емотикони – стандардни интерпункцијски знакови који нсу се груписали како би означили изразе лица, у првом реду осмијех :-)

Модерни емоџији, пак, покривају све аспекте живота, од гримаса до гестикулације рукама, од разних предмета до времена.

"Њима се наглашава како треба разумијети неку изјаву", истакла је лингвисткиња Ерика Линц са Универзитета у Бону која истражује језик и комуникације у дигиталним медијима.

Саркастични штребери

У комуникацији лицем у лице, говорникова мимика, гестикулација и тон важни су за разумијевање онога што жели да се нагласи, на примјер иронија.

Када је примијенио емотикон на својем универзитету у Питсбургу 1982. године, амерички рачунарски стручњак Скот Е. Фалман надао се да ће то спријечити неспоразуме у дигиталној комуникацији која се тада одвијала путем школског ББС система, односно електронске огласне табле.

Систем су тада углавном користили штребери склони сарказму, рекао је Фалман за њемачке новине Франкфуртер Рундшау раније ове године.

Али многима је било тешко да одреде сарказам и озбиљно су узвраћали па су услиједили прави "ратови ријечима", рекао је.

Људи су тада почели да расправљају о томе да своје шале таквима и означе, али ни то на почетку није било схваћено озбиљно.

Али у септембру 1982. Фалман је објавио сугестију која ће имати далекосежне импликације које тешко да је могао предвидјети – комбинацију двије тачке, знак за минус и заграду :-).

Тако је настао "смајли" који је требало да означава да се корисник шали или говори добронамјерно.

Касније је рекао да је то замислио као привремену забаву за друге кориснике, али је брзо узело маха и почело да се шири изван универзитета, подстакнуто ширењем интернета.

Златно доба емоџија

Емоџији се данас не користе само за означавање начина на који је неку изјаву потребно схватити, него и све више мијењају знакове интерпункције, рекла је Линц.

Када се иконица користи умјесто тачке на крају реченице, на примјер, њено значење постаје "експресивно", рекла је лингвисткиња.

Емоџији такође помажу да комуницирање буде економичније. Тако је "уздигнути палац" брза порука да се саговорник слаже.

С друге стране, изостанак емоџија у поруци такође има значење и често се користи да би се изразио озбиљнији тон.

Многи људи развили су осјећај када да користе емоџије, а када их је боље изоставити, истакла је Линц.

Међутим, она вјерује да ће се дугорочно иконице све више користити и у формалној комуникацији.

"Тријумф емоџија је незаустављив", рекла је.

Ипак, то никада неће у потпуности уклонити ризик од неспоразума, рекли су научници, јер чак и значење емоџија може понекада бити двосмислено, а и људи су склони да их користе у различитим контекстима имајући на уму различита значења.

Из тог угла гледања, можда је управо једноставност Фалманове оригиналне идеје помогла да се тако развије, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана