Huawei нашао замјену за Google Maps

Agencije
Huawei нашао замјену за Google Maps

Након што им је ускраћен приступ Google-овим сервисима у кинеској компанији Huawei били су присиљени пронаћи замјене за популарне апликације које див из Mountain View-a нуди.

Како би надомјестили Google maps удружили су снаге с компанијом за сателитску навигацију TomTom, познатом по системима за навигацију намијењеним аутомобилима. У њој ће израдити апликацију за Huawei-јеве уређаје на које више није могуће инсталирати Google maps.

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа ставила је Huawei на црну трговинску листу у свибњу прошле године, прогласивши ју ризиком за националну безбједност. Тврде како њене уређаје и опрему кинеска влада користи за шпијунирање у иностранству.

У Huawei-ју су те оптужбе одбацили. Али, тај потез Трампове владе значи како америчке компаније морају добити дозволу за пословање с Huawei-jem.

Иако забрана још није у пуној мјери ступила на снагу јер су америчке власти у више наврата одобриле продужење транзицијског периода у Гооглеу су ускратили приступ њиховим сервисима за нове Huawei уређаје, међу којима су модели Мате 30 и надолазећи П40.

ТомТом је низоземска компанија па за њих не вриједе иста ограничења као и за америчке компаније. Из Хуаwеија су потврдили како је споразум постигнут прије неког времена, али нису прецизирали кад.

Иако је Гоогле наводно током прошлог љета лобирао у службеном Вашингтону како би био изузет од санкција према Huawei-ју, у тој су кинеској компанији већ били подузели кораке како би поставили властити еко-систе апликација.

Прошле седмцие су најавили покретање фонда вриједног 26 милиона америчких долара, намијењеног развојним програмерима у Ирској и Великој Британији.

Засад још није познато кад би оперативни систем Harmony, на којем би тај еко-систем почивао, требао заживјети на Huawei-јевим смартфонима. Крајем прошле године стигла је процјена како би се то могло догодити током идући шест до девет мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана