“Хуавеј” представио оперативни систем “Хармони”

Агенције
“Хуавеј” представио оперативни систем “Хармони”

Пекинг - Кинески технолошки гигант “Хуавеј” представио је данас оперативни систем “хармони”, након што је “Гугл” потврдио да овом произвођачу више неће пружати подршку за “андроид” због рестрикција које су увеле власти САД.

Шеф одјељења за пословање Ричард Ју рекао је на прес конференцији да се нада да ће нови оперативни систем “донијети свијету више хармоније”.

Ју је нагласио да “Хуавеј” жели да користи “андроид”, али да може моментално да пређе на “хармони” /на кинеском - “хонгменг”/ уколико изгуби приступ америчком софтверу.

Оснивач “Хуавеја” Рен Шенгфеј раније је рекао да ће нови оперативни систем бити универзалан, да ће моћи да се користи на разним уређајима и да ће бити бржи од “андроида” за 60 процената, пренио је “Спутњик”.

Први уређаји који ће користити нови оперативни систем биће представљен већ сутра, а ријеч је о телевизору марке “хонор”. “Хуавеј” ће представити паметне телефоне са новим софтвером касније током године

Вашингтон тврди да је “Хуавеј” безбједносна пријетња и због тога му је забранио приступ америчкој технологији. Кинеска компанија демантује оптужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана