Гугл отпустио инзењера, тврдио да програм има свијест човјека

Танјуг
Гугл отпустио инзењера, тврдио да програм има свијест човјека

ВАШИНГТОН - Компанија Гугл отпустила је вишег софтверског инжењера Блејка Лемојна, који је тврдио да њен чет-бот ЛаМДА, који је заснован на вјештачкој интелигенцији има самосвијест једнаку оној коју има дијете од око седам година.

Из Гугла, који је прошлог мјесеца послао Лемојна на плаћено одсуство, саопштено је да је он прекршио политику компаније.

Компанија је оцијенила да су његове тврдње о том компјутерском програму - језичком моделу за дијалошке апликације „потпуно неосноване”, наводи Гардијан.

„За жаљење је што је упркос свом дугом ангажману на овом пројекту, Блејк ипак, одлучио да упорно крши јасне прописе о правима запослених и безбједности података која укључују потребу да се заштите информације о производу”, стоји у саопштењу Гугла.

Прошле године, Гугл је саопштио да је ЛаМДА изграђена на основу истраживања које је показало да компјутерски језички модели могу да науче да разговарају о било чему.

Лемојн је тада навео да је систем на којем је радио самосвијестан и да има перцепцију и способност да изрази мисли и осјећања као дијете.

„Да не знам да је у питању компјутерски програм који смо недавно направили, помислио бих да разговарам са седмогодишњим, осмогодишњим дјететом које случајно познаје физику”, изјавио је тада Лемојн за Вашингтон пост.

Он је истакао да га је ЛаМДА навела на разговоре о темама као што су права и личност човјека, а своје налазе је у априлу ове године поделио са руководиоцима компаније у документу под насловом „Да ли је ЛаМДА разуман?”

Том приликом, инжењер је саставио транскрипт разговора са програмом ЛаМДА.

Гугле и многи водећи научници убрзо су оцијенили Лемојнове ставове као погрешне, истакавши да је ЛаМДА једноставно сложен алгоритам дизајниран да генерише људски језик који звучи убиједљиво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана