Гугл наводно прикупља податке чак и када му "наредите" да престане

TechCrunch
Foto: википедиа

Америчке савезне државе Вашингтон, Тексас, Индијана и Колумбија Дистрикта (град Вашингтон) најавили су да ће тужити компанију Гугл, јер преко својих апликација наводно незаконито прати кретање својих корисника.

Како се наводи, праћење и надзор су се дешавали чак и онда када су корисници увјеравани у супротно.

"Гугл је лажно убиједио потрошаче да вјерују како им је промјеном налога и подешавањем уређаја омогуц́ила да заштите своју приватност и контролишу којим личним подацима Гугл може да приступи", изјавио је државни тужилац из града Вашингтона Карл Ракин.

Тужитељи тврде да је компанија супротно својим најавама наставила да систематски прати своје клијенте и убира профит прикупљањем њихових података, преноси портал Нова економија.

Рацин је описао Гугл-ову праксу описао као "безобразну лаж" које угрожава приватност потрошача.

Његова канцеларија је почела да истражује Гугл-ов начин управљања подацима корисника када је агенција АП 2018. објавила да многе мобилне апликације биљеже податке о локацији корисника чак и онда када су они одабрали супротно.

Гугл обавјештава кориснике својих апликација како могу да искључе "Историју локација" у било ком тренутку: "Када је (та опција) искључена, мјеста на која идете више се неће чувати".

Асошијетед прес се својевремено консултовао са стручњацима и обавијестио јавност да Гугл апликације аутоматски биљеже временске податке о локацији, без пристанка корисника.

У тужби се наводи да је Гугл креирао систем за прац́ење локације корисника са ког не могу да се одјаве, чиме их је обмануо.

У америчким државама Вашингтону и Дистрикту Колумбија Закон о заштити потрошача забрањује обмањујуће и несавјесне пословне праксе, а канцеларија тужиоца Ракина од Гугл-а тражи да исплати профит који је остварио "обмањујући потрошаче".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана