Google слави 20. рођендан

B92
Google слави 20. рођендан

Google данас обележава 20 година постојања. Први производ који је данашњи глобални интернет гигант лансирао - сајт Google Search, пуштен је у рад 27. септембра 1998. године.

Основали са га тадашњи студенти Универзитета Станфорд - Лари Пејџ и Сергеј Брин, као малу приватну компанију. Само шест година касније, прва јавна продаја Googleлових акција подигла је вриједност “мале” компаније са 1,67 на 23 милијарде долара.

У посљедње двије деценије Google се много промјенио. Само су препознатљиве боје логоа и име претраживача све вријеме остали исти.

У међувремену, осим што је у свјетске језике ушао и као глагол (енгл. - то google / срп. - гуглати), Google је корисницима понудио велки број различитих производа и услуга.

Међу њима, два спадају међу најпопуларније и најкоришћеније на свијету: сервис електорнске поште - Gmail и најраспрострањенији оперативни систем за мобилне уређаје на свијету - Андроид.

Сајт претраживача, и све његове локализоване верзије, све ове године остали су релативно минималног и сведеног изгледа.

Прва верзија сајта претраживача, пре двије деценије, изгледала је овако:

Посљедњих година ни једно путовање не можемо да замислимо без Google Maps-а, који користимо као док шетамо неким градом, тако и у колима кад се до њега возимо неким непознатим предjелима.

А у могућности смо и да са само пар кликова обиђемо цио свијет и да, из своје куће, разгледамо његове љепоте и знаменитости.

Google нас скоро свакога дана подсјећа на важне датуме, значајне догађаје и знамените људе, постављајући на своје сајт занимљиве слике, анимације, загонетке, игре... познате као Google Doodles.

Поводом обиљежавања своје значајне годишњице, Google је редизајнирао своју страницу за претрагу фотографија на десктоп рачунарима - Google Images, унапредивши и саму претрагу како би корисницима приказивала прециуније и релевантније резултате.

Такође, унапређен је и “news feed” на почетној страници Googlaа за мобилне уређаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана