Google повукао 145 заражених апликација, провjерите да ли их имате

Агенције
Google повукао 145 заражених апликација, провjерите да ли их имате

Прошле недеље Palo Alto Networks примjетио је да се на Google Play-у налази 145 заражених апликација, од којих већина носи по две заражене датотеке. Све су прошле провjеру јер не нападају Андроид него Windows, па их Play Protesct није уочио.

Google је прије неколико дана из своје продавнице уклонио готово 150 апликација које су садржале злонамерне датотеке. Недјељу дана прије тога, заражене апликације открили су из компаније Palo Alto Networks, а ријеч је малвареима који су нападали рачунаре са Windows системом.


Према извјештају Palo Alto Networksa, ради се о тачно 145 апликација које су корисници инсталирали са Google Play Продавнице, а које би заразиле рачунаре када би корисници прикључили своје смартфоне уређаје преко УСБ-а.

Ни једна од њих не штети самом Андроиду, па су без проблема прошле Google-ов Play Protest, алат за откривање штетних апликација, пише Gadgete Now.

Неки од извора из којих су се вируси проширили могу да буду рачунари развојних програмера, који су сами били заражени, а потом су се вируси преко апликација проширили и на компјутере недужних корисника. Palo Alto Networksa,  истиче како су исти програмери могли да поставе и заражене и незаражене апликације на платформу.

Ријеч је о апликацијама које су на Google Play постављене у октобру и новембру прошле године, што значи да су тамо провеле више од шест мјесеци и многе имају преко хиљаду скидања и четири звјездице.

“Многе од заражених апликација могу да садрже више датотека, различитих локација и имена, а које носе вирусе. Међутим, у већини случајева свака носи два вируса”, написали су из Palo Alto Networksa у извјештају.

Провјерите да ли имате неке од ових угрожених апликација:

Learn to Draw Clothing, Modification Trail, Gymnastics Training Tutorial, Baby Room, MotorTraiL, Tattoo Name, Car garage, Japanese Garden, House Terrace, Skirt Design, Yoga Meditation, Shoe rack, Unique T-shirt, Mens Shoes, TV RuanG TaMu, Idea Glasses, Fashion Muslim, Bracelet, Clothing Drawing, Minimalist Kitchen, Nail Art, Ice cream stick, Roof, Children Clothes, Home Ceiling, PoLa BaJu, Living room, Bookshelf, Knitted Baby, Hair Paint, Wall Decoration, Painting Mahendi, Bodybuilder, Couple shirts, Unique Graffiti, Paper flower, Night gown, Wardrobe Ideas, Dining table, Gymnastics, Use Child, Window Design, Hijab StyLe, Wing Chun, Fencing Technique.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана