Google експериментише са адресном траком: У плану три опције за приказивање URL-а

Г.С.
Google експериментише са адресном траком: У плану три опције за приказивање URL-а

Google годинама уназад покушава да сакрије пуне URL-ове у адресној траци, јер су наводно путање и командне линије превише узнемирујуће за кориснике, објашњава портал Android Police, а преноси Нова економија. Chrome 85 се налази на новом таласу експериментисања.

Сваки досадашњи покушај Googleа да сакрије URL испраћен је негативним реакцијама корисничке базе, али компанија свакако не одустаје од нових идеја, како би дошла до поузданог ријешења. Њихов циљ је да сакрију све дијелове URL-а, осим назива домена.

Постојаће три нове, експерименталне опције за приказивање URL адресе.

Прва ће приказивати само назив домена. Друга опција је да се пуна адреса појави преласком миша преко ње, а за трећу опцију Google је понудио да путање и командне линије нестану када је корисник у интеракцији са страницом.

Компанија још увијек није пружила званично објашњење због чега им је ова измјена све важнија, али су у прошлости рекли да вјерују да пуна URL адреса може отежати откривање да ли је нека веб страница легитимна.

"Приказивање пуне URL адресе може умањити дијелове URL-а који су важнији за доношење безбедносних одлука на веб страници", рекла је Ливи Лин, Chromium софтвер инжењер.

Постоје и претпоставке да Google има увид како већина корисника користи претраживач и на основу показатеља види да је приказивање цијеле адресе непотребно.

Такође треба нагласити да Google оваквим потезом ствара додатне погодности самом себи. Како је у позицији да успије да "замагли" на којим страницама је у улози домаћина (host), налази се у још повољнијим околностима да утиче на кориснике да се дуже задржавају на његовим садржајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана