Google Earth функција "Timelapse" ставља у центар пажње климатске промјене

ГС
Google Earth функција "Timelapse" ставља у центар пажње климатске промјене

Нова "timelapse" функција на популарној платформи, пружа увид у то како су климатске промјене, урбанизација и крчење шума промијениле планету у посљедње четири деценије.

Створена са 24 милиона сателитских слика, заједно са 800 уређених видео записа, ова функција омогућава корисницима да виде "како вријеме тече" на било ком мјесту на планети, користећи податке НАСА-е, америчког геолошког завода и Коперникуса, система за надгледање и проучавање Земље, Европске уније.

Климатске промјене узрокују чешће и јаче поплаве, суше, олује и врућине, јер просечне глобалне температуре расту до нових рекорда.

"Timelapse" алатка Google Earth-a приказује промјену обалних линија, ширење градских пејзажа и пољопривредног земљишта, као и истовремено, рецесију глечера, шума и ријека.

Један видео приказује брзи прелазак шума у ​​близини Боливије у села и фарме, главни узрок крчења шума у ​​прашуми Амазоније; док друга приказује рецесију глечера Колумбија на Аљасци, усљед глобалног загријевања, за читавих 20 километара.

Научници су упозорили да пораст глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште може довести до екстремних временских услова и већих ризика од природних катастрофа, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана