Фејсбуку у Италији новчана казна од 7 милиона евра

Танјуг
Foto: Илустрација

РИМ- Италијанско антимонополско тијело изрекло је Фејсбуку новчану казну од 7 милиона евра (8,5 милиона долара) због непоштовања захтева за кориговањем непрописне комерцијалне праксе везане за употребу корисничких података.

„Садашња истрага је потврдила да (компанија) није објавила измјењено обавјештење о употреби података корисника и није прекинула установљену нелојалну праксу", навео је италијански регулатор у саопштењу, преноси Ројтерс.

У новембру 2018, италијанска комисија за заштиту тржишне конкуренције пресудила је да Фејсбук није ваљано обавијестио кориснике о прикупљању и коришћењу њихових података.

Тада је казнила америчку компанију са 5 милиона евра (5,5 милиона долара) и затражила од ње да објави допуњено обавјештење за кориснике на почетној страници свог веб сајта за Италију, као и у Фејсбук апликацији и на персоналној страници сваког регистрованог италијанског корисника.

"С обзиром на економску вриједност података, корисницима треба омогућити да одлуче да ли ће Фејсбуку дозволити њихово коришћење", истиче италијански регулатор.

Портпарол Фејсбука је изјавио да је компанија обавјештена о саопштењу регулатора, али да ће „сачекати одлуку Државног савјета поводом наше жалбе на иницијалне закључке комисије".

Он је додао да је Фејсбук већ извршио измјене којима се јасно објашњава како се користе њихови подаци у његовим сервисима и оглашавању прилагођеном циљним групама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана