Фејсбуку пријети казна од 3,2 милијарде долара због злоупотребе података

Б92
Foto: Илустрација

Мета Платформс, у чијем је власништву Фејсбук, суочава се са могућом казном из Велике Британије.

Након оптужби да Фејсбук злоупотребљава своју тржишну позицију, како би прикупиао и искористио личне податке 44 милиона корисника, компанија Мета Платформс се суочава са тужбом из Велике Британије.

Британско тело ФЦА, у име свих људи ове земље који су користили Фејсбук између 2015. и 2019. године, припрема случај који ће се наћи пред судом.

Фејсбук се оптужује да је зарадио милијарде фунти тако што је наметнуо неправедне услове корисницима, захтјевајући од њих да предају своје вриједне личне податке.

Истиче се да је платформа прикупљала личне податке корисника преко Фејсбук Пиксел алатке, која је омогућавала оглашивачима да прате навике својих корисника.

Фејсбук, с друге стране, тврди да су људи користили његове услуге јер им је обезбјеђивао вриједност за уложено, а додаје и да Фејсбук посједује значајну контолу над информацијама које се деле на Мета платформама и са ким се оне дијеле.

Фејсбук, односно Мета Платформс, би се могао суочити са казном од 2,3 милијарде фунти (око 3,2 милијарде долара) у Великој Британији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана