"Фејсбукова" апликација изазвала узнемирење и страх

Срна
"Фејсбукова" апликација изазвала узнемирење и страх

ЊУЈОРК - "Фејсбукова" апликација за хитно препознавање људи изазвала је страх и шок у јавности, али компанија тврди да је она намијењена само за чланове ове друштвене мреже.

У јавност је процурила информација да је довољно само окренути камеру према некој особи и одмах се на екрану појави њено име, презиме и профилна слика са "Фејсбука".

Ријеч је о, како преноси "Форбс", застрашујућој апликацији коју је развијала компанија Марка Закерберга.

У питању је апликацији за препознавање лица, али не у смислу препознавања корисника који тако могу да откључају, на примјер, властити телефон, већ о препознавања лица других корисника "Фејсбука".

Таква опција могла би да уништи и оно мало преостале приватности на интернету, а развијена је тако да се примјењује на особама које имају активирану опцију препознавања лица на Закерберговој мрежи.

То је, како упозоравају портали, још један доказ колико је опасно дјељење личних информација и фотографија на интернету и друштвеним мрежама, јер, када би се усталила апликација попут ове за препознавање људи, свако би могао знати нечије име и имати његове податке чим га угледа на улици.

"Фејсбук" је почео да развија ову апликацију 2015. и 2016. а тестирали су је на запослениима у компанији и њиховим пријатељима.

У компанији негирају моћ ове апликације.

Управа "Фејсбука" тврди да редовно интерно тестирају нове технологије, те да су са апликацијом за препознавање лица могли препознавати само њихове запослене и њихове пријатеље са активираном опцијом препознавања лица, али не и друге особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана