Фејсбук укида опцију за препознавање лица

Г.С.
Фејсбук укида опцију за препознавање лица

Компанија Фејсбук објавила је данас да гаси свој систем за препознавање лица, који аутоматски идентификује кориснике на фотографијама и видео снимцима и да ће избрисати снимке лица више од милијарду људи.

Џером Песенти, потпредсједник за вјештачку интелигенцију нове матичне компаније Фејсбука Мете рекао је да компанија покушава да одмјери позитивне случајеве употребе технологије препознавања лица насупрот растућим друштвеним забринутостима, посебно с обзиром да регулатори тек треба да дају јасна правила у овој области, преноси АП.

Компанија је 2019. прекинула праксу коришћења софтвера за препознавање лица за идентификацију пријатеља корисника на отпремљеним фотографијама и аутоматске приједлоге за “таговање”, а због те функције, компанија је тужена у америчкој држави Илионоис.

Неки градови у САД су забранили полицији и другим локалним властима употребу софтвера за препознавање лица, а Сан Франциско је 2019. постао први амерички град који је забранио ову технологију, а после вишегодишњих критика заговорника приватности и грађанских слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана