Фејсбук и Инстаграм смањили брзине протока видео садржаја

ГС
Фејсбук и Инстаграм смањили брзине протока видео садржаја

БРИСЕЛ - Компанија Фејсбук објавила је да је у циљу избегавања загушења Интернета у Европи, привремено смањила брзине протока видео садржаја на својим друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

До ове мјере је дошло након великог скока у коришћењу Интернета усљед увођења ванредних мјера широм Европе које захтијевају рад од куће и друштвену изолацију. Претходно су компаније Нетфликс и Гугл најавиле да ће прилагодити систем емитовања свог видео садржаја новонасталој ситуацији.

"У ситуацији када се милиони Европљана навикавају на мјере друштвене изолације тако што преко интернета раде, уче и забављају се, захваљујемо Гуглу и Нетфликсу на корацима предузетим за очување несметаног функционисања Интернета током криза ЦОВИД19", изјавио је комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон.

Европска комисија је претходно позвала провајдере, оператере и кориснике интернет услуга да у овим ванредним околностима спријече загушење мреже и обезбиједе отворен Интренет.

Платформама за приказивање је препоручено да понуде стандардне умјесто ХД садржаја. Корисници су позвани да прилагоде своје опције смањењу потрошње инфомрација тако што ће користити бежични интернет и мању резолуцију садржаја.

У Европској комисији кажу и поред повећаног приступа Интернету тренутно нема загушења на мрежама у Европи, али позивају на опрез и надгледање ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана