Facebook признао да је снимао и преслушавао гласовне поруке корисника

Агенције
Facebook признао да је снимао и преслушавао гласовне поруке корисника

Чињеница да Facebook угрожава приватност корисника више не представља изненађење, па тако некако дјелује и последња вест која каже да је та компанија плаћала хиљадама спољних сарадника да преслушавају и биљеже гласовне поруке са Facebook Messengerа.

Сарадници по уговору били су задужени да слушају разговоре корисника, међу којима су се налазиле и поруке вулгарног садржаја, али ни сами нису били упознати са разлогом због кога су Facebookу потребни транскрипти тих порука.

Facebook је званично потврдио да је вршио биљежење гласовних порука, истакавши да то више неће бити пракса. Из те компаније су поручили да су, као што то прије њих урадили Аппле и Гоогле, паузирали преслушавање снимљених аудио садржаја још прије недјељу дана.

Разлог због кога су људи коришћени за преслушавање приватних разговора је да би се проверило да ли Facebookов АИ правилно интерпретира поруке.

Извршни директор Facebookа Марк Закерберг је, још раније, пред конгресом САД негирао да компанија прикупља тонски садржај од корисника како би им, потом, пласирао релевантне рекламе или одређивао шта све корисници могу да виде у News feed-у свог профила. Он је све то назвао "теоријом завjере".

Његова комапнија, међутим, признаје да је вршила приступ микрофонима корисника, уколико су сами корисници давали одобрење у апликацији и активно користили специфичну функцију која захтjева звук (тастер за микрофон у Messenger chatу).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана