Facebook престаје да користи телефонске бројеве за препоручивање пријатеља

Агенције
Facebook престаје да користи телефонске бројеве за препоручивање пријатеља

Facebook ће престати да користити телефонске бројеве у свом систему за препоручивање пријатеља од 2020. године услијед забринутости због потенцијалних импликација на приватност.

Корисници сада моћи да одаберу да им се приликом пријаве на мрежу пошаље код на мобилне телефоне како би се спречио хакерски упад. Ипак, Facebook је признао да је те бројеве користио и за таргетиране системе за оглашавање и препоруке пријатеља.

Компанија сада каже да ће ти промјенити током 2020. године, пише ББЦ, а у оквиру нагодбе са америчким регулаторима.

Заговорници приватности и истраживачи критиковали су друштвену мрежу, наводећи да је досадашња пракса обмањујућа и да би могла да уништи повјерење корисника у двофакторску аутентификацију.

Како раде препоруке?

Опција “People You May Know” дизајнирана је тако да идентификује људе које бисте можда жељели да додате на своју Facebook листу пријатеља и користи разне сигнале да то утврди укључујући - број заједничких пријатеља на Facebookу, заједничко таговање на фотографијама, исту “мрежу” попут радног мјеста или школе.

Међутим, Facebook и Messenger такође могу да прикупе податке за контакт и из адресара вашег паметног телефона. То значи да Facebook може да препозна људе који су сачували ваш број у свом адресару и може вас подстаћи да их додате као пријатеље.

Када ће Facebook престати да ради ово?

Facebook је обећао да ће спровести промјене приватности као дио нагодбе вриједне 5 милијарди америчких долара са америчком Федералном трговинском комисијом (FTC) и да је престао са коришћењем тих бројева телефона за оглашавање још у јуну 2019. године. Међутим, свако ко је већ поставио двофакторну аутентификацију мораће да је деактивира и избрише свој телефонски број из система, а затим га поново укључи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана