Facebook пред новим скандалом

Г.С.
Facebook пред новим скандалом

Бивши радник Facebookа је недавно објавио занимљиве информације, које би могле да прерасту и у скандал.

Паметни телефони су неизоставни део наших живота и на њих се сваким даном све више ослањамо. Али, једна од компоненти коју произвођачи, чини се, још нису значајно унапредили јесте батерија.

На батерију значајно утичу апликације које се користе на телефону, али двије апликације које користи велики број људи наводно свијесно брже троше батерију корисника.

Џорџ Хејвард, бивши радник Facebookа, недавно је објавио занимљиве информације, које би могле да прерасту и у скандал.

Наиме, он наводи да Facebook и Messnger имају могућност да намјерно брже испразне батерије паметних телефона корисника. Овај процес, који се назива "Негативно тестирање", омогућава технолошким компанијама да тајно троше батерију на корисниковом телефону како би тестирале разне функције у оквиру апликације.

Бивши радник Facebookа, који је наводно одбио да ради ове тестове, навео је да је у једном разговору са својом надређеном рекао да "ово некоме може да нашкоди", на шта му је она наводно одговорила да "ако повредимо неколицину, можемо помоћи широј маси".

Хејвард, који је убрзо отпуштен, поднио је тужбу Федералном суду на Менхетну против компаније Мета. Као главни разлог он је навео да корисници Facebookа можда неће имати приступ својим телефонима када им они буду најпотребнији.

Његов адвокат је навео да намјерно брже пражњење батерије паметних телефона корисника представља опасност за њих, те да је незаконито и нечувено да било ко може да манипулише батеријама наших телефона.

Хејвард је навео да је, на основу интерних докумената о обуци за "Негативне тестове", могао да закључи да је компанија и у прошлости спроводила сличне тестове.

Мета се још није огласила по овом питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана